ОбществоРегионални

Нови идеи и научни виждания на XIII Цар-Шишманови дни в Самоков

Самоков 365

Приключиха тринадесетите Цар-Шишманови дни в Самоков, които се проведоха в периода 4-6 октомври. Поредното издание на традиционните есенни четения, организирани от Асоциация „Онгъл” беше посветено на 550 – годишнината от пренасянето на мощите на св. Иван Рилски Чудотворец от Царевград Търнов в Рилския манастир (1469 г.). Отбеляза се също 200-годишнината от кончината на Христо Димитров – Доспейски (1745/50 – 1819) – основател на Самоковската художествена школа, 160 години от основаването на Читалище-паметник „Отец Паисий – 1859” в гр. Самоков (1859 г.) и 30 години от началото на теренните фолклористични, етноложки и археографски проучвания в селища от Самоковската община (1989 г.). Научното събитие се осъществи с подкрепата на Община Самоков и Исторически музей-Самоков. То започна с тържествен водосвет и архиерейска благословия от отец Михаил Колев. Зам.-кметът Люба Кленова поздрави участниците и гостите и им пожела ползотворна работа, като подчерта изключителното значение на теренните проучвания на асоциацията за развитието на културно-историческия туризъм.

Участниците предложиха за обсъждане широк кръг от проблемни области. Сред самоковските представители беше краеведът Георги Захов, който говори за дарителите за учебното дело в Самоков през Възраждането. Традиционно е участието на Иван Ненов, който представи своята разработка на тема „Още веднъж за последните думи на Исус Христос”, както и на д-р Веселин Хаджиангелов с „Колекция „Арес” в Цари Мали град – още една форма на публично-частно партньорство в сферата на културното наследство. Изяви се и младият историк Силвио Томов със своя прочит върху „Покръстването на българомохамеданите през 1912-1913 г.” Изявиха се и представителите на Асоциация „Онгъл” – доц.д-р Константин Рангочев и дфн Росен Малчев.

Тазгодишните есенни четения включваха среща-разговор с писателката Неда Антонова, представяне на документалния роман „Царица Елеонора Българска” и изложба на икони на св. Иван Рилски, организирана от Кирило-Методиевския научен център. В рамките на форума се проведе и 14-тият фестивал на културно-историческия и природонаучен късометражен филм. В заключителната част бяха отличени изявени етнолози, медиевисти и археолози с годишните награди на имената на проф. Тодор Живков, семейство Добреви и Асоциация „Онгъл”.

Наградата на Асоциация „Онгъл” за културно-исторически и природонаучни късометражни филми, фотографски експозиции беше присъдена на филмовата поредица MEMOFISH – продукция на Арена Медиа – Русе.  Наградата на името на Бойка и Димитър Добреви за 2019 г. за изявен млад изследовател в областта на етнологията и медиевистиката  отиде при Биляна Тодорова от Семинара по практическа етнология и медиевистика „Проф. д-р Иван Шишманов”. Наградата на името на проф. дфн Тодор Ив. Живков за 2019 г. за принос към българската и балканската етнология и медиевистика беше присъдена на доц. д-р Любомир Цонев от Института по физика на твърдото тяло „Акад. Г. Наджаков” – БАН. С нови творчески идеи и устрем приключиха XIII Цар-Шишманови дни в Самоков. Участниците се разделиха с пожелание за нови срещи и успехи в необятните дебри на науката.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close