ЗлободневноЛичностиОбщество

Новият „бизнес“ – на лов за винетки

Илиян Чалгънов

Някои събития през изминалия и настоящия месец, ме провокираха да напиша този коментар, по една доста актуална тема.

Лов на винетки или новият „бизнес“ на автоджамбазите. Случаите на кражби на винетки се увеличават главоломно през последните две седмици. Жертви на наглите крадци са предимно туристи, като зачестиха и кражбите от автомобили на обикновени хора, паркирали пред дома си.

Явно съм подценил българските гени и „таланти“.  Доказано е, че едва ли има по-изобретателен народ от българския, когато става въпрос за кражби и измами, и не само…..

Интересното в случая е, че когато увеличиха въпросните стикери, не показахме никаква воля и характер…..“Кучетата лаят, а керванът си върви“ ….

Отдавна за българският народ важат определенията, че са безволеви и примирени, безгръбначни, които пасат мирно и тихо, като овчици. Роби по душа и страдалци по желание.

Увеличават им парното и тока – мълчат. Увеличават винетките и гражданската отговорност – мълчат. Сега увеличават данъците – отново мълчат.

И си казах –  …ами да, щом никой не протестира, значи всички имат пари. Могат да си позволят живота, който им се предлага или налага. Статистиката сочи, че на всяко семейство в България се пада по един работещ в чужбина. Излиза, че не сме бедни…..

Обаче, тук пропуснах нещо важно… Най-големите страхове на българина е да не се мине. Той предпочита да стои на топло и да гледа сеира, независимо, че е прецакан.

И какво правим в последствие? Ще спрем да купуваме винетки.

Някои ще карат цяла година без винетка с идеята, че никой няма да ги спре или пък, ако се случи е по-лесно да дадеш няколко пъти по 20 лв на полицая, отколкото да ги подариш на онези, които за пореден път си мислят, че могат да те надцакат.

Да, ама не….. Хората, пътуващи всеки ден вече си ги купиха, а други просто чакат съседа да си я купи и изведнъж тя може да изчезне безследно, в последствие препродадена на половин цена.  Едно чувство за справедливост у нас ни подсказва, че си заслужаваме, а един порив на бунт ни подтиква да си ги отлепим…

Държавата прецаква нас, а ние държавата. В търсене на друга държава…

 

 

 

Tags

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close