ОбществоРегионалниСамоков

Нова метъл група ще забива в Младежкия дом

Aнна Манова

Още с прекрачването на входа на Младежкия дом, в късния делничен следобед, ме привлече силна музика. Слизайки стъпало, след стъпало и приближавайки се все повече до залата, разбирам че това е метъл. Открехвам леко вратата, а вътре група младежи забиват познатото парче на „Металика” – “Seek and destroy”. Толкова са съсредоточени в това, което правят, сякаш нищо друго не съществува в този момент.

Това всъщност е новата метъл група, която от края на миналата година е част от многообразното творческо семейство на Младежкия дом. Тя носи името „Molded”, a в нея са включени трима китаристи и един барабанист – Александър Алексовски /соло китара/, Асен Додов /ритъм китара/, Кристиян Юлавски /басист/ и Петьо Методиев /барабани/. Веднага бързам да ги попитам какво означава името на групата и защо точно “Molded”. „Какво прави грънчарят?”, получавам обратен въпрос от китариста Асен Додов. А обяснението от страна на останалите момчета е, че моделира, оформя. И те по сходен начин – моделират, обаче с музика. Оформят себе си – като група.  Съвсем естествено това, което ги събира е общият интерес към по-твърдото звучене. Освен това китаристите се познават и са приятели, това помага още повече при вземането на решение да създадат група заедно. Но за една група е важно разнообразието в инструментите. И Александър, Асен и Кристиян разбират, че има момче на тяхната възраст, което си е купило барабани. Това си е чиста находка. Трудно се намират барабанисти, особено в малкия град и то със собствени барабани. Така към тях се присъединява Петьо Методиев, който е бивш китарист. Петьо се съгласява и така групата придобива една цялост. Оказва се, че да си китарист е една идея по-лесно, защото в града има преподаватели по китара и при добро желание и слух, и с достатъчно отделено време можеш да станеш добър музикант. И не на последно място да развиеш нюх към музиката и правилното й звучене.

Самият Петьо Методиев се е колебаел между двата инструмента – китара и барабани в началото. И започва с китара, като един по-удачен вариант. След това запознанството му с преподавателя от „Заедно в час” в ПГ по туризъм Деян Петров го  насочва към барабаните. И започва да посещава уроци по ударни инструменти при Петров в София. Александър Алексовски свири на китара от близо две години, а Асен Додов от половин година. Откакто вратите на Младежкия дом са отворени за тях те свирят всеки делничен ден, от декември месец насам. За основа и за синхронизиране използват парчета на групата, с която се свърза до голяма степен този тип музика, а именно – „Металика”.

В момента на дневен ред за момчетата от новосформираната група „Molded”, е да схванат синхрона и да се оформят като музиканти, да си научат навиците, да имат добро наблюдение и усещане един за друг, добър слух, за да стигнат до абсолютен синхрон. А за това се изисква доста труд и сериозни репетиции по няколко часа на ден. Разбрали са, че за да се получaва нещо добро е необходимо да има екипна работа и разбирателство. А за да имат цялостна завършеност търсят солист или солистка, но споделиха, че това е доста трудна задача, заради естеството на музиката, която е с по-хард звучене. Не е изключено, както многократно се е случвало и в други групи, солистът всъщност да излезе от групата. Но това все още не е ясно.

И макар да търсят вдъхновение от всякакъв стил музика, подчертават, че са фeнове на „Моторхед”, „Пантера”, „Блек Сабат”, „Годжира”, „Мега дет”, „Металика”. Мечтаят и за авторска музика, но това е на един следващ етап. Както и за свои самостоятелни изяви, първата от които се очертава да бъде на 14 февруари – Денят на влюбените. И не на последно на публика, която да е на същите музикални вълни като самите тях.

 

 

 

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close