Седмицата

Нова детска площадка в унисон с нуждите на ЦСРИ

crsiАнна Манова

Центърът за социална рехабилитация и интеграция в Самоков вече може да се похвали с нова детска площадка. Откриването й се състоя на 24.09.15 година, а освещаването беше извършено от отец Любомир. След близо две години ходене по мъките и търсене на различни възможности за финансиране, ЦСРИ-Самоков, най-накрая, разполага с площадка, изцяло съобразена със специфичните нужди на децата, посещаващи Центъра. Сумата за изграждането, която възлиза на над 12 хил. лв. е събрана с помощта на кампанията на Райфайзенбанк „Избери, за да помогнеш”, „Мотопфое” и на Сдружението с нестопанска цел „Довери ми се”.

„Избери, за да помогнеш” е инициатива на „Райфайзенбанк България”. Това е корпоративна социална отговорност на банката, която стартира през 2009 година. През тези шест години служителите на банката са подкрепили над 166 проекта, като общата сума е над 2 млн. лв. Проектът „Помогни ми да играя в позитивна среда” на Сдружение с нестопанска цел „Довери ми се” беше включен в кампанията ни за 2014 година. И успя да събере над 2000 лв. Много е приятно да видиш как с тази не много голяма сума социалните работници на местно ниво са направили един чудесен детски кът. За нас е удовлетворяващо, че сумата е добре усвоена”, обясни координаторът на инициативата Руслана Щилиянова. Това всъщност е втората такава площадка, ориентирана към деца със специални нужди, като първата е в Асеновград.

В момента в двора на ЦСРИ има монтирани люлки, пързалка, рампа, пясъчник, беседка и противоударна настилка. А децата ще имат възможността да ги използват и да се забавляват.

„Целият двор е плод на близо двугодишен труд. Миналата година спечелихме проект от Министерство на околната среда и водите за ремонт на двора, който беше на стойност 10 хил. лв. Но тази сума не стигна за целия двор и остана едно пространство от 115 кв. м, където в момента е детската площадка, за което трябваше да намерим средства. Центърът е на делегиран бюджет и решихме да кандидатстваме по тази действаща програма на Райфайзенбанк „Избери, за да помогнеш”. Кандидатствахме за ударопоглъщаща настилка като прогнозната сума беше за 5 хил. лв., но събрахме 3 800. Идеята беше да си поставим старите съоръжения, но при ремонта те се изпочупиха. Това е специализирано детско съоръжение за деца с увреждания, но там сумата, която спечелихме пак от проект е 2 500 лв. Общата стойност на площадката е около 12 хил. лв.”, каза за „Самоков 365” директорът на ЦСРИ Димитрина Миленкова. Tя не скри и мечтата си един ден в ЦСРИ да има и дневен център за деца с увреждания, тъй като мястото го позволява.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close