ОбществоРегионални

Нова група специалисти от Самоков заминава за Калотина в края на април

Анелия Балабанова

Трудните дни, които изживяваме обществото ни посреща стоически и с аплодисменти за медиците. Хората, които са на предния фронт в борбата срещу коронавируса  и с реален риск за живота си помагат на нуждаещите се. От 23 до 26 март част от самоковските медицински сестри, работещи в  детските градини и регистратори от МБАЛ-Самоков бяха командировани на Калотина, за да окажат съдействие на своите колеги. „Всички се отнесоха много отговорно към поставената им задача – коментира гл. мед. сестра на болницата Ангелина Гаврилова. Впечатленията си от първо лице сподели Галя Вукадинова. Заедно с нея са били още трима регистратори – Снежана Илиева, Росица Павлова, Елка Янева и медицинските сестри – Виолета Иванчева, Катя Турлакова, Ренета Дренска, Невена Иванова и Валентина Балабанова.

„Приехме отговорно и съзнателно възложения ни ангажимент. Имаше известно притеснение докато отидем. След като пристигнахме, от РЗИ ни разясниха как стоят нещата и всичко мина добре. Имаше преминаващи, регистрирахме ги, записвахме им данните и съответно те трябва да спазват 14-дневна карантина” – сподели Галя, изказвайки благодарност  за осигурения транспорт, пакети с храна, командировъчни и защитни облекла, отговарящи на изискванията на Министерството за здравеопазването.

„Останахме много изненадани от шофьорите, прибиращи се от Италия, Германия, Франция, Швейцария. В тях нямаше никакво притеснение, даже бяха без маски – продължава разказа си тя. Повечето от превозвачите идват за два дни в България, разтоварват и заминават пак. Престоя си те прекарват в камиона като карантина.  Повечето от шофьорите с по-продължителен престои предпочитат да прекарат задължителната изолация на място, различно от постоянния адрес, на който живеят. По този начин биха предпазили близките си. В края на април /от 23-26/ предстои ново предизвикателство и още една командировка. Регистраторите ще са същите, а за сестрите се чака списък. „Радва ни признанието на обществото за нашите труд и усилия. Много се надявам всичко да приключи по-скоро, за да се възвърне спокойствието на хората. Дотогава ще продължим да сме на първа линия” – категорична е Галя.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close