Регионални

Нова година, нови по-високи данъци

Анелия Балабанова

Усилено се дискутира предстоящо увеличаване на местните данъци. Предложението на кмета Владимир Георгиев ще бъде внесено за разглеждане на декемврийското заседание на ОбС, а преди това обсъдено в постоянните комисии.

danuciГрадоначалникът подробно разясни мотивите за тази непопулярна мярка. По думите му тя е дълго отлагана във времето и реално ставката от 1.4 на 1000 за недвижимите имоти не е променяна от 2009 г. „Опитвахме се да не го правим, но разходите непрекъснато се увеличават” – заяви той пред местните медии и като допълнение сподели, че се е разчитало изключително много на средствата за общините, обещани от правителството като изравнителна субсидия. В последния момент, при приемането на бюджета за 2017 г. обаче намерението беше стопирано. Поради това се налага и увеличаването на налозите. Другият мотив е свързан с нарастването на минималната работна заплата. През 2009 г. тя е била в рамките на 210-230 лв., а сега е двойно по-голяма.

Планираното увеличение е в три основни направления. Завишението на данъците за недвижимите имоти засяга най-голям брой лица. Предвижда се от 1.4 на 1000 ставката да нарасне до 2.00 за физическите и юридически лица. На много места има диференциране и на тази база гражданите и фирмите заплащат различно. В Самоков не е така. В много общини самият размер също е завишен. Кметът Георгиев даде пример с други градове като Антон, където е 3.5 промила, Нови пазар – 2.5 и др. Принципът на райониране се запазва. Известно е, че Самоков попада във втора функционална зона.

Такса смет за следващата година остава непроменена, но се обмисля въвеждането й за обектите, които ползват тротоарно право. До момента те бяха освободени. Очакваните допълнителни средства по това направление са около 10  хил. лв.  Не са много, но по думите на кмета е важен принципът на равнопоставеност.

Следващото направление, по което самоковци могат да очакват неприятна изненада в началото на новата година е чистотата. Към настоящия момент таксата се сформира от три компонента – средства за сметосъбиране и сметоизвозване, депониране и чистота.  Последният обхваща т.н. деклариране на контейнери от страна на фирмите. Таксата от 0.6, която заплащат в момента за услугата, ще нарасне на 1.00. От това в момента се възползват 175 юридически лица. Постъпленията, които се очакват по предварителни разчети са около 100 000 лв. Идеята е те да бъдат реинвестирани в почистващи машини за по-трудно достъпните места.

Готвените промени отново повдигат на дневен ред въпроса за несъразмерното разпределение между града и селата по отношение на събираните суми. Данните сочат, че от 1 млн. 200 хил., 950 са от града. Дори и от големите села като Радуил постъпленията са в порядъка на 4.800 /Ярлово/, 11 000 /Радуил/, 13 000 /Широки дол/. Факт е демографският проблем в малките населени места. От друга страна и там живеят хора, макар и по-възрастни, които искат да се придвижват по асфалтирани улици, нуждаят се от осветление, чиста питейна вода и др. Влияние върху платежоспособността оказва и безработицата, която в последните месеци намалява и от 19% през януари спада на 15% през октомври. Очаква се сезонната заетост на Боровец да подсигури допълнителни работни места за самоковци. Увеличените данъци обаче ще бъдат факт от началото на новата година.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close