ОбществоРегионални

Нова година идва с нови цени на водата за много населените места в страната

Анелия Балабанова

Новата година ще донесе невероятен подарък за жителите на доста от населените места в страната, в това число по всяка вероятност и Самоков. 2018 г. идва с по-високи цени на водата в 14 области – София, Перник, Монтана, Враца, Пловдив, Смолян, Кърджали, Русе, Силистра, Шумен, Варна, Бургас, Сливен и Ямбол. На проведено в края на миналата седмица закрито заседание, специализиран състав на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ прие окончателно решение за изменение цените на ВиК услугите. Най-голямо поскъпване се задава за абонатите и ползвателите в Ямбол – с 20% до 2.78 лева за куб.м, и във Враца – с 13% до 3.09 лв. В София водата поскъпва с 9.5% до 2.36 лева за куб.м; в Бургас – 8.7% до 2.77 лв./куб.м; в Силистра – с 6.5% и ще стигне 3.29 лв.; в Монтана – с 6.4%, или 2.89 лв./куб. м; в Русе – 6.2% до 2.78 лв./куб.м; в Перник – 5.8% до 2.29 лв.; в Смолян – с 4.5% до 2.35 лв./куб м. От 1 януари 2018 г. увеличена ще бъде цената на питейната вода и в Шумен – с 3% до 3.32 лв./куб.м; в Пловдив – с 2.9% до 2.20 лв., във Варна – с 2.7% до 3 лв/куб.м; в Кърджали – с 2.8% до 2.43 лв./куб.м и в Сливен – 2.05% до 2.5 лв. Запознати коментират, че след новото увеличение на цената на водата, тя вече е около 4 пъти по-висока от тази в Израел, където естествени води почти няма и питейната течност се добива чрез обезсоляване от морето. Дотам ли сме го докарали се пита в това сложно уравнение.

Очакваните нови цени на ВиК услугите изкараха в петък /15-ти декември/ недоволни граждани на митинг-протест пред сградата на Министерски съвет. Няколко са мотивите. На първо място е лошото състояние на ВиК инфраструктурата, което е причина за чести аварии по водопреносната мрежа, загуби, течове и липса на вода. Обещанията от страна на КЕВР са, че следят стриктно изпълнението на бизнес плановете на ВиК дружествата и предприемат съответни мерки при неизпълнението им. Също така, че Комисията задължително ще провежда цялостен регулаторен преглед на изпълнението на поетите ангажименти от ВиК дружествата – постигнат размер на заявените инвестиции и показателите за качество на услугите, намаляване на загубите по мрежата и др. Уверенията са, че при доказано неизпълнение на заложените в бизнес плановете, инвестиции и показатели, Комисията незабавно ще коригира цените на утвърдените ВиК услуги, като ги намалява. Едва ли някой вярва, че това реално ще се случи и има достатъчно примери, които ни карат да мислим в тази насока. На много места в страната безводие мъчи селата през лятото. Включително и в Самоков, в топлите дни налягането пада и по високите етажи на жилищните сгради тя трудно достига.

„„ВиК” ЕООД София област към момента няма утвърдени нови цени на ВиК услугите от КЕВР, поради което действащите цени на територията на Софийска област се запазват. Съгласно решение на КЕВР от 23.05.2017 г. се спира административното производство, образувано по заявление по одобряване на бизнес план за развитие на дейността на „Водоснабдяване и канализация” ЕООД като ВиК оператор за периода 2017-2021 и по заявление за утвърждаване и одобряване на цените на водоснабдителните и канализационните услуги” – се казва в официален отговор от Никола Нитов – управител  на ВиК ЕООД – София по повод отправено от нас запитване. Защо ли обаче този факт за мнозина не би прозвучал успокояващо.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close