БоровецОбща категорияОбществоРегионални

Новата книга „От Чамкория до Боровец” разказва историята на най-стария курорт

Анна Манова

В края на юни месец излезе от печат новата и единствена по рода си книга, разказваща за историята и създаването на най-стария курорт в страната – Чамкория. Изданието носи заглавието „От Чамкория до Боровец” и е дело на двамата уредници в Историческия музей Невена Митрева и Любомир Николов.

Както подсказва самото име, това е едно пътешествие във времето, което започва от 1890 г. и се простира до 1948 г., като в себе си включва различни интересни спирки в този период – редица от факти, събития, пощенски картички, снимки, документи, построяване на вили и формирането на цялостния облик на курорта. Три години Митрева и Николов работят по темата и около година им отнема написването и систематизирането на целия намерен и обработен от тях материал. Новото им литературно „чедо” е втора подобна обемна работа, след като преди няколко месеца издадоха „Златен извор”, включващ спомени, снимки и документи на видната самоковска краеведка Мария Йончева. Авторите споделиха, че това е продължение на предходния им труд и имат намерение книгата за Боровец да бъде част от трилогия, която е оформена графически и визуално в един стил и включваща сериозен набор от информация, подплатена с исторически факти и документи.

Книгата „От Чамкория до Боровец” е разделена на три части, съдържа и набор от приложения. Първата глава „От Чамкория до Боровец – пътешествие в миналото” обхваща времето на създаването на курорта, неговите първи стъпки и поетапно разрастване. Включени са снимки и материали от фонда на Историческия музей и от държавния архив. Книгата съдържа над 700 илюстрации и множество документи, планове и кадастър на курорта.

Втората част на изданието включва исторически паспорти на всички сгради, намиращи се на територията на Чамкория – държавни, общински и частни. Общият брой на паспортите в 150. Издирени са всички собственици на вили и собствениците им по кадастрален план. Оказва се, че Любомир Николов и Невена Митрева откриват пълна информация за 130 вили в курорта, като техният брой вероятно е бил и по-голям, но някъде историческата нишка се прокъсва поради необратимите процеси на времето – препродаване, смяна на собствеността, национализация. Във втората част подробно е упоменато точно къде се намира всяка вила, кои са собствениците и дали е запазена и до днес. Там където липсва снимка, е заменена с такава от кадастралния план, за да се изгради една цялостна представа и визия на вилите и тяхното разположение. Към тях има и каталожен номер, които води към приложение с голям набор от пощенски картички. Именно последната трета глава включва колекцията от пощенски картички на Историческия музей за Чамкория и Боровец. Като най-старата литографска е поставена на корицата на  луксозното издание.

В процеса на изследователската си работа Митрева и Николов откриват някои неточности по отношение на исторически факти и обекти на територията на курорта, които веднъж станали публични, се преповтарят във времето и се затвърждават, въпреки невярното си съдържание. Един такъв факт е свързан с единствената по рода си дървена църква, намираща се и днес в Боровец. Тя е проектирана не от австриец, а от българския архитект Никола Лазаров. Открити са подробни планове на църквата и са приложени в книгата. Може би най-ценното им откритие в част от най-стария план на Боровец от далечната 1907 година.

„Оказва се, че нищо не се знае за създаването на курорта. Това, което има като информация, е от различните пътеводители и от спортната история на Боровец. Това, което доказваме с тази книга е, че Чамкория като територия е собственост на Община Самоков. Това е първият български курорт! Открихме част от най-стария план на курорта от 1907 година. Доказваме също, се Община Самоков инвестира милиони левове в създаването му. И както открихме да пише в един от документите, това е едно рисково начинание. Създава се курорт в една градска гора, за която местните лекари успяват да докажат пред властите, че въздухът е лековит. Историята на курорта е изключително свързана с историята на Самоков, с работата на Самоковско градско общинско управление, на кметовете, на местните предприемачи, хотелиери, строители, със социалния отдих, с туристическите дружества, с вилопритежателите  и не на последно място с международния туризъм. Основната идея е Чамкория да не се превръща в община, а да се запази като курорт. В никакъв случай да не бъде населено място и да се запази собствеността върху земята. Над 30 години Община Самоков води дела срещу държавата, за да си върне източната част – в посока Радуил и Марица, която тогава е била одържавена и причислена към Ихтиманска околия”, споделиха двамата автори Невена Митрева и Любомир Николов.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close