Седмицата

Новата година с нови промени. Минималната заплата скача с 30 лв., замразява се възрастта за пенсиониране

kasi4kaОт началото на тази година работна заплата се увеличава с 30.00 лв., като по този начин минималното възнаграждение става 340.00 лв. Променя се и начинът, по който ще се изчислява обезщетението за отглеждане на дете до 1 година. Размерът на майчинството за първата година ще зависи от доходите на родителя за година и половина назад, а не както беше до сега за 2 години, т.е при изчисляването ще се взимат 90% от осигурителния доход за последните 18 месеца. Това обаче ще важи само за майките, чийто 45-дневен болничен преди раждането е започнал през 2014 година.

Замразява се и нарастването на стажа и възрастта при пенсиониране. Като жените ще се пенсионират на 60,8 години, а мъжете на 63,8 г. Осигурителният стаж остава на същите нива – 34,8 години за жените и 37,8 месеца за мъжете. През тази година се очакват около 15 хиляди българи да се пенсионират, което средно за държавата ще струва над 45 милиона лв.

През 2014 изтече и преходният период от 7 години, в които държавите членки на ЕС имаха право да налагат трудови ограничения за българи и румънци. От 01 януари пазарът на труда е отворен за всички желаещи да изпробват късмета си извън границите на родината си. Макар опасенията на англичаните, че първият ден от встъпването на новата година ще тръгнат вълни от българи и румънци към островната държава, това не се осъществи.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close