Общество

Новата визия на парк „Ридо” ще бъде готова до декември 2017

Анна Манова

Предвижда се до края на декември тази година да бъде готова новата визия на парк „Ридо”. Паркът от години не беше обект на интерес в посока на това да бъде облагороден. И всичко свързано с него се въртеше около изсичането на дървесна маса, било то определяно като санитарна сеч или просто неправомерна такава. Преди да се заговори за известна промяна на досегашната добре позната визия на парк „Ридо” беше обърнато внимание на Туристическата градина и „Лаго” и се работеше в посока на това те да бъдат привлекателно място за отдих. Междувременно беше изграден и нов крайречен парк. Сега дойде време и за парк „Ридо”. Мина общественото обсъждане и беше изготвен проект. Възложител е Община Самоков, а със строителната дейност се занимава консорциум „ЕМДИ-ПРОФИКОН”. Работата по обновяването стартира в средата на септември, а за финал се предвижда краят на годината.

Дейностите започнаха още от началото на улица „Подридна”, от която се тръгва към самия парк. На това място до съвсем скоро се мъдреха две ръждясали табелки, поставени върху тревна площ. Беше доста занемарено. В момента същото пространство е оформено във вид на триъгълник, като там предстои да се изгради масивна информационна табела, която да насочва туристите към самия парк, мотопологона, екопътеките и стадиона. Цялото това пространство, от което се тръгва по асфалтирания път към „Ридо”, ще бъде облагородено с декоративна и паркова растителност.

Малко по-нагоре, където свършва асфалтираният път и се тръгва към намиращото се заведение, ще се оформи пространство за паркинг и ще бъдат сложени съответно бордюри и очертания. Ще бъде поставена нова асфалтова настилка.

В момента се работи по парковите алеи, които са с широчина от 2 метра. Те са оформени с бордюри. Като основната идея на проектантите е да се следва максимално съществуващия терен. Много от жителите на Самоков останаха обезпокоени при вида им, като изказаха опасения, че ще бъдат асфалтирани. Инж. Делян Кирилов, който е главен експерт „Инвеститорски контрол и кадастър”, обясни че такива намерения не е имало. И поясни, че алеите ще бъдат запълнени с два вида натрошена баластра, за да няма износване. А нивото на бордюрите, които в момента са по-високи заради кореновата система на дърветата, ще бъдат запълнени със земна маса, за да може пътеката да изглежда естествена. По този начин ще бъде оформена „Пътеката на здравето” и нейните разклонения.

По план е заложено около алеите да има обособени гимнастически площадки със спортни уреди за тренировка сред природата. По продължението на пътеката ще бъдат поставени три беседки за отдих. Наред с това ще бъде реконструирана, облагородена и възстановена чешмата, която се намира в непосредствена близост до стадиона. От години тя не е действаща. Ще бъде облагородено цялото пространство около нея. Именно там ще бъде изградена детска площадка. Тя ще включва различни съоръжения за игри, катерене, стимулиране на творческото мислене. Ще бъде поставена колиба и пясъчник. Около чешмата ще бъдат монтирани пейки, масички и кошчета.

Наред с това ще бъде почистено от храсти и по-високи треви.

„Идеята е всичко направено да бъде в тематиката на горския парк. Предвиждаме да бъдат поставени дървени указателни табели. Желанието ни е да има за всички възрасти по нещо и парк „Ридо” да бъде предпочитано място за отдих. И не на последно място направеното да се стопанисва”, поясни инж. Делян Кирилов.

Новата визия на парк „Ридо” ще бъде готова до декември 2017.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close