Общество

„Нирвана плюс” отваря филиал в Самоков

Йога – пътят към истинското щастие

Анелия Балабанова

Само след няколко дни в града ни ще заработи Център за хармонизиране на тялото и душата – „Нирвана плюс”. Той ще предлага различни масажи, диагностики, консултации, терапии и тренинги за личностно развитие. Един от акцентите в дейността е представянето на различни Йога практики. Зародилото се преди 2 000 години в Индия философско течение печели все повече привърженици в различни краища по света. Все повече българи, както и самоковци попадат в „плен на Йогата”- най-древната система за самоусъвършенстване, която работи над тялото, ума и душата и допринася за укрепване на физическото здраве, психическа стабилност и духовно развитие. Така скоро ще стане факт поредният Център, който ще предлага възможност за подобни практики. За хората, занимаващи се с Йога тя е много повече от философия и се е превърнала в начин на мислене и задълбочено изследване на вътрешния свят на човека, с цел неговото личностно и духовно израстване и издигане на по-високо ниво на съществуване и функциониране. Това проправя път към редица холистични подходи – дишане, Рейки курсове и др. Целта е постигане на добро физическо и психично здраве и добър тонус на организма като цяло. Важно ли е да живеем в хармония на ума, тялото, духа и да намерим път сами към себе си. Отговорът от  Надин Низешезин /Надя Иванова/ в следващото интервю.

Разкажете малко за Вас и пътя към Йога? Всъщност кой кого откри – Йога Вас или Вие Йога?

Преди години имах сериозни здравословни проблеми, а медицината не можеше да ми помогне, така „пътя“ ме отведе до Йога. Няма да споменавам, че моята съзнателна представа за Йога преди този момент беше, че това са едни такива хора дето си качват краката зад ушите и толкова. Но когато за първи път се запознах с Йога аз се влюбих в нея. Тя ми прилегна като мехлем на душата. Още с първите асани имах усещането, че ми е толкова близка, сякаш цял живот това съм правила, или може би много животи преди това…

От тогава, а това са вече 15 години аз не посещавам лекарския кабинет и не пия лекарства. Чувствам се прекрасно в тялото си. Изпълнена съм с жизненост и енергия.

Аз смятам, че:  не човек отива при Йога, а Йога отива при човека – тогава, когато е готов!

Какво е Йога – изкуство, философия или начин на живот?

Йога не е спорт, йога не е гимнастика, нито акробатика. Йога е уникална система за здравословен начин на живот, за цялостно развитие и усъвършенстване на личността. Йога е ИЗКУСТВОТО ДА СЕ ЖИВЕЕ! Но не да се живее изобщо, а да се живее разумно, в добро здраве и дълголетно. Това е начин на живот – начин на хранене, начин на дишане, начин на мислене.

Тръгнеш ли по пътя на Йога, ти избираш вълнуващо пътешествие към собствената си същност, тази с която всеки съжителства, но обикновено не ѝ обръща внимание.

Йога ще ти даде здраво, гъвкаво и елегантно тяло. Практиката балансира всички функции на организма, нормализира работата на дихателната, кръвоносната, ендокринната система, въздейства върху нервната система, тонизира и укрепва двигателния апарат – всички мускули, стави и кости.

Но Йога не е само това. Йога е начин да потънеш в себе си, да се отърсиш от всички рамки и стереотипи, предразсъдъци и правила, наслагвани ни от обществото и да усетиш истинската си същност. Всеки човек е уникална, съвършена Вселена. Всеки човек е богат на таланти, стремежи и уникални способности. Богати сме, но обикновено не го знаем и живеем като просяци.

Да владеем тялото си, да контролираме ума си, да бъдем посветени в големите загадки на душата и да достигнем до равновесие на тези три нива на съществуването – физическо, умствено и духовно – това е Йога.

След Йога практика човек се усеща спокоен, жизнерадостен, уравновесен и пълен с енергия. Йога е преживяване, лично и абсолютно индивидуално и няма друг начин да разбереш за какво става въпрос, освен чрез практика.

В Самоков се появява поредно Йога студио. Каква е причината за този интерес?

„Нирвана плюс“ не е Йога студио. „Нирвана“ е Център за хармонизиране на тялото и душата. Основна цел на „Нирвана плюс“ е да създаде и поддържа висока здравна култура, защото когато се полагат грижи за здравето, не се налага да се полагат грижи за болните. Нашата мисия е да се обединим специалисти в различни области, с което да помагаме за възстановяване и поддържане здравословното равновесие на хората с различни холистични методи. А Йога е част от тези холистични подходи за профилактика на здравето. Затова предлагаме и такова голямо разнообразие от различни видове Йога практики, за да може всеки да открие най-подходящата за него, тъй като ние сме различни и имаме индивидуални потребности.

По-добре да се създават и предлагат технологии за здрави хора, за да не стигаме до лекарския кабинет. Те естествено не заместват ковенционалната медицина, а допълват и разширяват нейното действие.

Защо точно в Самоков решихте да се настаните? Това е второто място след Казанлък, към което се ориентирате?

„Нирвана” поставя основи на 01.11.2009 г. в гр. Казанлък. Първоначално съществува като Клуб по Йога, след това като студио по Йога, сетне се превръща в Холистичен център. По-късно разширява дейността си, като се предлагат много повече услуги и удобства в полза на клиента, затова се преименува в: „Нирвана плюс – Център за хармонизиране на тялото и душата“. Сега се открива втори филиал в гр. Самоков.

Аз съм самоковка и душата ми е тук. Обичам моя град, но ако трябва да бъда честна преди не съм имала намерение да живея в Самоков. Юли месец си взех отпуск и дойдох тук на почивка. Тогава получих множество знаци от Вселената, че трябва да се върна в моя град и да споделя с хората своята опитност и познания. С времето съм се научила да слушам знаците и вътрешния си глас. Все още не зная каква е истинската причина да бъда точно тук, а не на друго място, но се надявам скоро да го разбера.

Центърът в Казанлък естествено продължава да съществува с пълния си екип, както до сега.

В същност аз не създавам нищо ново, а споделям с моите съграждани това, което е вече създадено, утвърдило се е като стойност и съществува от 8 години. И това е огромната опитност, която нося със себе си.

Какво ще се предлага като вид услуги?

Холистичните подходи, които Центъра предлага са пълноценна медицинска система за диагностика, профилактика и лечение, които мощно подпомагат естествения стремеж на човешкия организъм към самоизлекуване. Чрез тях се постига цялостното възстановяване на здравословното равновесие – физическо, духовно и емоционално. Търси се причината на проблема и се въздейства върху нея.

Това са различни видове Йога, масажи, диагностики, консултации, терапии, процедури за детоксикация, курсове по Рейки и дихателни упражнения. Също така при нас често се провеждат Тренинги за личностно развитие, подпомагащи естествения стремеж на душата за постигане на Цялостност, вътрешна хармония и мир. През летния сезон организираме Йога ритрийти сред приказна природа, които ни зареждат и изпълват с енергия.

Повече информация за дейността на Центъра можете да намерите на сайта: www.nirvanaplus.net или във фейсбук групата Нирвана плюс – Център за хармонизиране на тялото и душата. 

Защо точно на 1-ви октомври ще бъде открит Центърът?

Както вече споменах, точно на тази дата преди 8 години „Нирвана“ за първи път отвори врати в Казанлък. За този период всички ние изминахме един дълъг път на усъвършенстване свързан с познание, образование, квалификации, опитност и множество трудности, като част от пътя, разбира се. Но сега, след 8 години с гордост мога да заявя, че оставам Нирвана Казанлък в сигурните ръце на екип от прекрасни специалисти. Искрено пожелавам и на двата Центъра в Самоков и Казанлък успешно да се развиват. На 1-ви октомври Нирвана има рожден ден – 8 години. В Нирвана Самоков ще работим за сега екип от петима специалисти от които двама лекари, един психолог, един масажист и аз. На откриването на новия филиал в Самоков ще бъдат представяни през един час различните практики и услуги на Центъра. Програмата по часове е качена в сайта и фейсбук групата. Най-добре е човек да дойде да се запознае и опита кое е най-подходящо за него. Най-малкото, за да получи достатъчно здравна култура, което може само да му бъде от полза.

Какво да очакват бъдещите посетители?

„Нирвана плюс“ се намира в новата сграда северно от общината на гр. Самосов на 5-тия етаж. Пред нея има голям паркинг. Гъвкавото работно време позволява да се изберат удобни часове за посещения. А различните видове практики по Йога, дават възможност на всеки да се спре на най-подходящата за него. Могат да се възползва хората и от индивидуални уроци по Йога във време,  удобно за тях и инструктора.

Заниманията се провеждат в комфортна зала, напълно оборудвана с всички удобства. Приятна, уютна обстановка, лека медитативна музика, ароматни свещи. Всичко това  помага на човек да се отпусне и да забрави за грижите и проблемите.

С екипът от прекрасни специалисти съдействаме за възстановяване на здравословното равновесие – умствено, физическо и духовно на клиентите с различни холистични подходи. Но за тази цел е необходимо предварително записване на тел. 0893 675 501.

Какво може да накара човек да открие йога?

Йога задържа процеса на стареене и носи дълголетие. Не е важно колко дълго ще живеем, а живота, който ни остава е да бъдем здрави, жизнени, енергични и щастливи. Да постигнем вътрешен мир и хармония със себе си и със света около нас. Да се научим как да живеем в настоящето, да се радваме на малките неща в живота, защото това е пътят към истинското щастие.

Какъв призив и послание бихте отправили към хората, които са на кръстопът?

Бих отговорила на този въпрос с едно мое стихотворение:

ПЪТЯТ НА ДУШАТА

Когато си на пътя раздвоен
между ума и порива в сърцето,
замълчи, не говори и остани в покой,
за да направиш връзката със двете.

Тогава в този кратък миг
послушай шепота от вътре,
душата може да общува с теб,
когато ти си разрешиш да слушаш!

И щом отвориш пак очи
съдбата знак ще ти изпрати,
не се чуди, а го грабни,
това е пътят на душата!

Надин Низешезин

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close