ОбществоРазвлеченияРегионалниСамоков

Никола Чолаков – Son и неговият „отбор” с ново рап парче

Анна Манова

В края на месец юни на музикалния пазар излезе ново рап парче с адрес Самоков. Негов основен инициатор е Никола Чолаков /Son a.k.a Kolyacho/, a продукцията е вторият му сайфер. В него с парещи рими се включват две момчета от музикалния му „отбор” – Божидар Йорданов /GrimeKid/ и Георги Николов /Гопето/.

Парчето, което носи заглавието „Самоко3”, се завъртя в YouTube на 21 юни. И за няколко дни успя да събере над 3 300 гледания. То е продължение на излезлия миналото лято сайфер „Модерното Под иго”, в който участие взеха шестима самоковски рапъри. Първият сайфер пожъна голям успех, дори сред хора които не предпочитат такава музика. Това даде допълнителен стимул на един от главните замесени Никола Чолаков да обмисли и да реализира втори такъв. Интересното при първия сайфер е, че подобно парче, с участието  на толкова много местни рапъри и заснет клип, не е правено до сега в града.

 

„Бяхме обещали, че ако първият сайфер се развие добре и събере достатъчно гледания ще подарим на хората втора част. След излизането на „Модерното Под иго” често получавах въпроси дали ще направим второ подобно парче. Исках то да е с повече участници, за да стане още по-грандиозно и скандално. Този път поканих 13 души, но доста от тях имаха ангажименти и не успяха да се включат по една или друга причина и останахме трима”, сподели Никола Чолаков.

Така от 13 поканени остават Божидар Йорданов /GrimeKid/, Георги Николов /Гопето/ и Никола Чолаков /SON/. С много хъс и ентусиазъм момчетата се „хвърлят” в записването и заснемането на клип. Редят римите така, че „траковете удрят като самокови”. Божидар Йорданов е боксьор, донесъл медали за Самоков, който се изявява успешно на рап сцената. За кратък период от време той успя да запише тракове с различни артисти от цяла България. Съвместно с Никола Чолаков създават парчето „Махалата”, към което също има заснет клип. А през зимата са реализирали две участия в Боровец. Желанието на Божидар е да си направи собствено звукозаписно студио и да се развива успешно в тази сфера. От своя страна Георги Николов не успява да се включи в първия сайфер и да подкрепи идеята на своя приятел. Гопето от около две години не е записвал рап парчета, като в момента се занимава основно с друга дейност – организиране на различни младежки форуми и фестивали в Самоков и извън него. Главният виновник и продуцент на сайфер 2 Никола Чолаков има вече солиден набор от записани парчета – около 25, като осем от тях могат да се похвалят със заснети клипове. Самият той също мечтае да има студио и един ден да изкара албум.

Тримата изясняват общата концепция и се обединяват парчето да носи заглавието „Самоко3”. В него има много социални послания и избрани кадри от града. Акцентът е поставен върху това, че са избрали Самоков като постоянен адрес и каквото им трябва са си го „посадили тук и сега си го поливат”. Тракът е заснет от Любо Янев, който помага на самоковските рапъри да изберат най-точните локации. В сайфера се виждат кадри от ключови места в града – Голямата чешма, кв. „Самоково”, новия фитнес в двора на Спортното училище, новоизградения Pump Track, крайречния парк. Монтажът е дело на Христиан Христов /а.к.а IMP, Roof Rhymez/, който миналата година бе ангажиран с обработката на „Модерното Под иго”. Интересното при втория сайфер е, че музиката е закупена от чужбина от Тони Марко – професионален музикант. В клипа се включват още двамата братя Виктор и Алекс Стойкови, които този път не рапират, както и момчетата от Спортен клуб NoBrainz.

„Посланията, които отправяме са доста. Влизаме си в концепцията и тематиката. Като моята част и тази на Божидар са доста близки като звучене, а на Гопето е малко по-различно. Искахме римите ни да са парещи, а траковете да удрят като самокови. В моята част казвам: „Внимавай да не паднеш в дупките”, защото ми омръзна да си троша колата. Това е проблем не само в нашата община. Плащаш винетки, а си чупиш автомобила. Това от много време го планирам да го вкарам като рима в някое парче. И е двусмислено. В живота ни има възходи и падения. Не трябва да се оставяме да попадаме в житейска дупка”, сподели Чолаков.

Тримата рапъри успяват да запишат и заснемат клип към трака много бързо. А очакванията им са второто парче да надмине успеха на това от миналото лято.

„Очакванията ми бяха вторият сайфер да надмине първия, но може би няма да го направи. Защото предходният беше нещо, което не е правено до този момент и е с много повече имена. Респект към всички самоковски и български рапъри. Искам да благодаря на всички замесени в проекта, които не се отказаха въпреки трудности. Благодарен съм на семейството, близките и приятелите, че ме приемат такъв какъвто съм и ме подкрепят. Благодаря и на вашата медия, че ме каните за пореден път. И избягвайте дупките!”, заключи Чолаков.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close