Интервю

Николай Христов: „Политиците искат да бъдат слушани, а не разбрани”


HristovАнелия Балабанова

Николай Христов е едно от лица на самоковската политическата сцена, притежаващи собствена индивидуалност и непоколебимост да назоват проблемите с истинските им имена. Дейността и ангажиментите, на които се е отдал като част от местната структура на НФСБ и представител на алтернативния Общински съвет му помагат да трупа опит и впечатления „от извора”. Липсата на сериозна обремененост към настоящия момент му позволява по трезво да преценява нещата и гледната му точка да се доближава да този на обикновените граждани. Това не означава, че с времето обаче идват и разочарованията. По коя линия са най-сериозните разминавания между очакванията и реалността? Кои са сериозните проблеми и предизвикателствата, пред които са изправени обществено ангажираните хора? Къде бъркат управляващите и кои от техните пропуски трябва да бъдат посочени с пръст, защото ни карат да поемем в грешна посока? Отговорите – в интервюто с Николай Христов.

Г-н Христов, каква е оценката Ви за политическата обстановка на национално и местно ниво?

Спомняте ли си тази приказка – за рибаря и златната рибка? Първите две желания бяха изпълними, а при третото се оказа, че бабата трябва да си стои там, на коритото. Лошото при всички политици, като им се даде възможност да кажат нещо, изведнъж започват да мислят, че слънцето трябва да изгрява от запад, или от изток… няма значение. Превръщат се в едни велможи и нямат нищо общо с реалните неща, които стават около нас. Всичко е вътре в нас. След като ги изберем, политиците решават, че могат да правят, каквото си искат. Според мен в живота си би трябвало да се съобразяваме с някои основни правила. За мен те са 10-те Божи заповеди, нищо повече. Аз лично се ръководя от тях.

А местната структура на „Националния фронт за спасение на България” от какво се ръководи?

Местната структура на НФСБ имаме за задача да помагаме на хората, които се борят сметището да не е на 5 км. от Самоков.

Много амбициозно, но осъществимо ли е?

Не, защото изключвам всички обстоятелства и слагам отпред пачките пари. Всички са се вторачили в тях, без изключение. И най-бедният човек, който е притиснат за залъка, той търси стотинката. Връщам се отново към нашия проблем на местно ниво – сметището. Оттам някой ще лапа милиони за ваша сметка, за моя сметка, за сметка на нашите деца и внуци, което по-лошото. Още един проблем – някои да търси отговорност на ОбС-Самоков, който преди незнам колко време е продал на Бат Сали земя на безценица и след това той я препродава доста изгодно. Някой да е потърсил отговорност – кмет, прокуратура? Макар и непряко ангажирани, те са виновни, че не са потърсили назад във времето отговорност.

Още един важен въпрос, за който всички говорят и всички знаят – горите и Общинско лесничейство. В Самоков беше една телевизия. Правехме снимки и от единия край на града до другия установихме 12-13 дърбообработващи предприятия. В действителност обаче са много повече, защото много от тях работят нелегално. Някога бяха само „Асен Терзийски” и Николийското, имаше една дъскорезница в Радуил и Говедарци. Представяте ли си колко много сеч се прави, при положение, че някога гатерите са били 5, а сега са три пъти повече?

Мерките, които бяха предприети със смяната на директора стъпка в правилната посока ли са?

Лично аз от 25 г. не виждам нищо друго, освен грабене на обществена собственост. Искам да попитам къде са машините на „Рилски лен”, тези на „Слатина”. Следващото нещо, което мен като самоковец ме боли е „Супер Боровец”, въпреки че ако зависи от мен, не бих строил такова нещо, защото е в ущърб на природата. По-добре нещата да останат по-кокетни, отколкото да се появяват мастодонти. Някой може да каже, че това е носталгия по комунизма, но аз никога не съм бил комунист. Безпартиен съм. Хванах се с партия по една причина – в абревиатурата й фигурира спасение на България и ми се иска по някакъв начин и аз да съм съпричастен към този процес. Връщам се отново на „Пашаница”. Някога беше пасище за страшно много животни, а сега е камънак. Ако на някого това му харесва тази гледка, на мен не. Предпочитам да е ливада с растителност, но не и това, което е сега там. Това са три от нещата, за които се бори местната структура на НФСБ. Бори се без реални изгледи за успех.

Къде виждате мястото на НФСБ в управляващата коалиция и защо се появиха търкания вътре и извън партията?     

Наскоро слушах интервю на Слави Бинев по радиото. Чух нещо и ми се струва, че то е в основата на много процеси, не само в нашата партия. За НДСВ някой говори ли сега – не? На репортерски въпрос: „Откъде забогатяхте – от чалга клубовете БИАД ли, отговорът беше следният: „Всичко, което не е забранено от закона е разрешено. Не е подсъдно и могат да се правят пари от това нещо”. С други думи съвестта на този човек му позволява да прави такъв вид култура и в момента даже е председател на комисията по култура в НС. Аз бих попитал – ако имахте възможност да правите пари от наркотици, съвестта Ви щеше ли да го позволи? Това е изкривеният морал. Затова НДСВ не се чува, затова Иван Костов се покри някъде, затова Ахмед Доган си стои в сараите. Ние плащаме, за да ги охраняваме тези велможи. Нашата  партия със Слави Бинев върви по същия път.

Това ли беше причината Велизар Енчев да напусне НФСБ и стане независим депутат?

Предполагам. Велизар Енчев излезе един съвестен човек и още първият път когато гласува против правителството ние решихме да му изпратим писмо, с което да му кажем, че го подкрепяме.

Улавям някакво разочарование в думите ви. Така ли е?

Аз ви казах за коя дума се хванах – спасяване на България. Усещам, че няма да имаме сили да го направим, което ме разочарова. Не ме разочарова Слави Бинев, Валери Симеонов, нито пък „Атака”. Разочарова ме, че сме разединени. Мога да кажа, че на последните избори Патриотичният фронт в общината имаше 1100 гласа и като виждат какво се случва, хората питат, задават въпроси. Аз какво да им отговоря?

Вие сте в основата и на сформирания Алтернативен общински съвет. Какви цели си поставяте?

Решил съм да съсредоточа усилията си именно около дейността на Алтернативния общински съвет. В него има представители на „Еко Рила”, Радикалдемократическата партия, „Атака”.  Виждате какво се случва на сесиите. Всички решения се вземат с консенсус-рядко има един-два въздържал се и 1-2 против, което поражда известни съмнения. И тези 2 млн. лева за крайречна зона – защо е необходимо да бъде теглен заем? Мен питал ли ме е някой. Обсъждането беше така направено, че да не разберем кога ще се състои. Всички политици искат да бъдат слушани, но не и разбрани. Аз като политик искам да бъда слушан и разбран. В това е смисълът на всичко, което правя.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close