ЛичностиОбщество

Николай Табаков и „затварянето” на светлината в… лампи!

Анна Манова

tabakov.4jpgЗа да „затваряш” светлината в различни форми се изисква сериозно въображение. И не просто да я поставяш в познати модели, достъпни за масовия вкус, а да я конструираш и да експериментираш с нея – това вече се нарича изкуство.

От темата „светлина” се вълнува творецът Николай Табаков. Той е музикант, който е изкушен от ръчно изработените лампи. Човек на изкуството, който може да съвместява две на вид коренно различни неща. Всъщност музиката е негова страст, а играта със светлината и „затварянето” й под формата на разнообразни модели лампи, е негово хоби.

Николай Табаков е родом от Дупница. Но с лампите и музиката си е обиколил различни точки на Европа. Неговите осветителни тела бяха част от обща изложба с още двама творци, представена по Коледа в самоковската галерия „Бисера”. Лампите на Табаков все още могат са изложени в галерията, като привличат с необичайната си форма, големина и цветове.

 

На изложбата, която имаше за цел да покаже нестандартната мисъл на съвременните творци, обединени от интереса си към лампите и тяхната изработка, Табаков беше представен като нов автор, който измайсторява осветителни тела на телена конструкция. Но това е само обобщен израз на всичко онова, което съзнанието му ражда, а след това материализира под различни видове и форми.  „Музикант и артист на свободна практика, май това най-добре ме описва”, казва самият Табаков за себе си и продължава- „С музика се занимавам повече от 30 години, започнах да свиря на барабани от малък и досега свиря с различни групи. А лампи изработвам вече около 7 години. Преди това работех в ателие за ръчно правени свещи, въобще от почти 10 години се занимавам със светлина. В периода, в който работех в това ателие видях едни традиционни марокански лампи, харесах ги и реших, че и аз мога да направя такива”. Провокиран от тази идея, Табаков около година опитва да направи лампа, но стига само до конструкцията. Желанието му е изработеното от него  да наподобява, но не и да копира модела, т.е да има индивидуалност, визия и душа. След което открива ръчно направената непалска хартия и така започва историята на създаването на собствените му осветителни тела.

 

Когато говори за тях, той ги изписва в съзнанието си с главна буква – защото са негово „чедо”, плод на неговата неуморна фантазия и сръчност. „Лампите, ако питате мен си имат свой собствен живот, аз го наблюдавам отстрани и се опитвам да им помагам както мога! Казвам, че имат собствен живот, защото във времето се развиват, развиват се според клиентите, които ги поръчват, понякога са много сложни лампи, понякога семпли, понякога високи или пък ниски. И понеже са изцяло ръчна изработка, влагам цялата си фантазия и артистичност, за измислям различни модели, за различните хора, за да бъдат харесвани”, споделя артистът на свободна практика Табаков.

 

И наистина лампите му са най-разнообразни – по вид, форма, цвят и големина. Не си приличат. Едни са под формата на къща със светещи вътре прозорци, други са по-абстрактни и раздвижени. Като основен вдъхновител на твореца е самата природа в нейните безкрайни проявления и разновидности. И все пак  общото е, че са разположени на метални конструкции и са изработени от специален материал. Николай Табаков влага в тях цялото си въображение и дори измисля начин, когато светят под дадената конструкция да се изписват различни имена. Това е нещо наистина впечатляващо, а и прави самата лампа изключително специална за човека, за когото е изработена. „Така измислих и модела, който изписва име на пода, като отражение. Поръчката беше да свързана с подходяща лампа за младоженци и по този повод измислих как лампата да изписва имената на младоженците! Всъщност, аз ”затварям” светлината, манипулирам я, и я карам да приема странните форми на моите лампи!”, споделя Табаков.

tabakov.3jpg

А в зависимост от сложността на изработката той отделя различно време за направата й, като цените варират между 100-150 лв. Всяка година Табаков показва лампите си някъде из Европа, като е бил в Лондон, в Париж е правил изложба, а миналата година е посетил Испания. Уникалните ръчно изработени лампи могат да бъдат закупени само от него. От скоро има и галерия в София, където имат възможност да се запознаят на живо лампите му. Част от творчеството му може да бъде видяно и в галерия „Бисера” в Самоков. А всичко останало е достъпно в социалната мрежа, само трябва да изпишете – „Лампите на Николай Табаков” и ще се пренесете в един различен и интересен, дори приказен свят, в който светлината е водеща. А формата – е въпрос на личен избор, виждане и въображение.

 

 

 

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close