Слайд категория

Николай Петев и издателство „Български писател” гостуваха в Самоков

nikolaj petevБиблиотеката в Самоков отново бе дом на културата. Този път нейни гости бяха авторът и от скоро депутат Николай Петев и Боян Ангелов, председател и директор на издателство „Български писател”. Двамата литературни дейци представиха двете нови книги на Петев, озаглавени „17 есета против този свят” и „33 стихотворения за препрочитане”.

Боян Ангелов представи Николай Петев пред самоковската аудитория. За голяма част от присъстващите името му беше познато от други негови есета, пътеписи и публицистика. Боян Ангелов започна встъплението си със значението на думите. Как те с еднаква сила могат да нараняват, убиват, ласкаят и в същото време да лекуват болката. И най-точно обобщи, че „думите са облеклото на нашите мисли и чувства”. В книгата си „17 есета против този свят” авторът още в заглавието изразява своето отношение към заобикалящата го действителност. Той откровено не харесва този свят, свят в който ценностите са подменени, а изкуството опорочено. Боян Ангелов определи книгата на Петев не точно като есета, а като стихове в проза. Обосновавайки се с това, че са лесно четивни. Макар заглавието да навежда на по-тягосни мисли, всъщност в книгата се усеща полъхът на добрите ветрове и надеждата, че нещастията имат край.

Николай Петев е съставител и съавтор на „33 стихотворения за препрочитане”. Боян Ангелов подчерта, че за него това не е обикновена антология, а книга с отворен финал. Авторът е заложил на христовото число. Истината е, че доста от включените автори в нея не са дочакали физически тази възраст (Ботев, Христо Смирненски, Никола Вапцаров) Николай Петев е направил към всяко стихотворение есеистични допълнения, анализи. Спира се на тези автори, за да ни върне към старината и към историята, а също и с цел съхраняване на българщината.

„Времето не е човеколюбиво, не е хуманно. Това е време на цивилизацията на парите, която убива цивилизацията на духа. Българинът днес се чувства крайно унизен. А всичко зависи от самите нас”, сподели авторът пред присъстващите. Той прочете две от есетата си „Първият трамвай” и „Тревите”, като второто есе посвети на гостите, които го бяха уважили въпреки лошото време.

В „33 стихотворения за препрочитане” Петев е събрал любимите си стихове, като към тях е приложил и кратък свой прочит. Цитира думите на Петко Славейков „не сме народ, не сме народ, а мърша”, които звучат еднакво гръмко и актуално за времето си и вчера и днес. Не един български автор е ругал по този начин народа си, но е важно да се помисли дали е основателен този гняв. Тук Петев изрази позицията си, че не е съгласен народът да бъде определян по този начин.

Основна цел на автора е да изследва причинно-следствените връзки от поетите към творчеството, съпроводено с негови анализи, така ставаме според Петев „по-мъдри и със сигурност по-щастливи”.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close