ОбществоРазвлечения

Николай Ковачев хвана кръста в Радуил

Димитрина Божилова

Един народ тогава е истински, когато  пази и помни историята си и традициите. Радостно е, че почти във всяко село или град се обръщат назад във времето, припомнят си какви празници и обичаи имат. Започнаха да ги възраждат, за да ги научат младите, а старите да си върнат спомените. Така е и в с. Радуил. От 50 години съм снаха там и винаги с желание присъствам на традиционните празници. И един от тях е  – къпанките, топениците на Богоявление /Йордановден/. Всеки път тези, младежи, които са се оженили през изминалата година се къпят в реката, за да извадят свещения кръст.

И тази година това се случи пред очите на стотици радуилци. Вирът в р. Марица е направен много отдавна и в него се скача независимо какви са температурите, леда, снега, студа. След службата в църквата и литийното шествие, освещаването на водата протойерей Николай Аршинков хвърли кръста и шестима смелчаци, сред които младоженецът Николай Ковачев скочиха, за да намерят светия кръст. За щастие самият Ники го откри сред пясък и камъни. Всички младежи целунаха кръста, а после беше върнат на отеца.

Щастлива, усмихната и радостна съпругата Мария посрещна своя любим с прегръдка и целувка. Двамата млади са от година семейство и нека да им пожелаем то да се увеличи със скъпа рожба. Нека бъдат здрави и честити!

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close