Общество

“Ние сме лошите в страшния филм…”

/коментар/

Георги Скоклев

 

koncertyt-na-slavi-se-provalq-327625Преди няколко месеца, докато живеех в Студентски град, веднъж отивах до пералнята да дам мръсните дрехи за пране и там получих интересно предложение. Момичето, което ме обслужваше всеки път, ме попита дали искам да се подпиша за референдума на Слави. И без много-много да се чуди, пъхна листа с прочутите седем точки под носа ми. Аз бях чул за поетата от него инициатива, медиите тръбяха надлъж и нашир за на пръв поглед крайните, но наистина необходими мерки за промяна. Имаше широка популяризаторска кампания и аз бях запознат с исканията им. Зачетох се, помислих и се разписах… В крайна сметка това е правилно. Така трябва да бъде. Това е моето мнение за пътя, по който трябва да вървим. Обаче… Винаги има едно обаче!

Преди да се занимава с политика, Слави беше… музикант. Шоумен, водещ на телевизионно предаване, продуцент. Изпълнител. Страхотен музикант. Невероятен певец. И не само. Не се изчерпват дотук ролите му и приноса му към българския народ и към българската нация. Той е “патриарх на българската популярна култура”, една от “емблемите на българския преход”. Тук някои нахакани музикални специалисти ще ме нападнат с обвинения, че Слави не твори чалга и неведнъж в свои изказвания е определял стила на своето творчество като “етно-рок”. Но това е музика, която до такава степен е навлязла в бита и душевността на българина, че тя зазвучава с разговорните интонации на поп-фолка, но е носител на по-дълбок смисъл, по-искрени и по-съществени послания, на по-здрава и по-стабилна връзка с народа и т.н. Спомнете си клипа на “Реквием за една мръсница”. Блестяща политическа сатира на българския преход. И то в карикатурно-анимационен стил – не че е нещо, за което никой не би се сетил, но е просто гениално. А по отношение на това, че мнозина свързват името и образа му с първите години на прехода, с тежките години на политическа и икономическа криза, също няма място за спор. Спомням си разказите на една моя учителка, която ни разказваше как в дните на ужасната Виденова зима през 1997 година, когато хората гладували и буквално “преживявали” с това, което сами са си произвели, Слави и неговият бенд са пеели патриотични и народни песни в предаването “Каналето” по БНТ. Безспорна е ролята му на обединител и консолидатор на българския народ в кризисни моменти. И сега, 25 години след началото на т.нар. “преход”, положението не се е променило значително. И той решава да търси изход. Да, идеите му не са лоши. Предложенията му са дори изключително разумни. Въпросите му заслужават размисъл върху тях. Но в един момент Конституционният съд реши, че противоречат на основния закон в държавата. Българска му работа. Една крачка напред, две – назад!

Аз мисля, че може би заслужаваше шанс. Мисля, че българският народ трябваше да му позволи и на него да “опита”, колкото и да съм против тези експерименти. В крайна сметка, няма човек, който да е бръкнал в кацата с меда и да не си е облизал пръстите. Може би и той щеше да се опияни от върховете на властта и щеше да забрави справедливите си каузи. Но все пак може би трябваше да му се даде възможност. В много отношения, той и екипът му заслужават доверието на българските граждани. Но… Пак проклетото “но”!

В “но”-то се състои сърцевината на проблема. И той като дякона Левски се бори за една изгубена кауза. Изгубената кауза не е в неосъществената промяна. Проблемът се корени в българския народ, в обекта на тази кауза. В неговата народопсихология да бъде “обект” на чуждите произволи. В манталитета му да държи на статуквото, което го смачква. Трудно може да се изкорени това. Най-трудна е личната промяна. Промяната на мислите, на възгледите, на светогледа като цяло. Промяната трябва да настъпи първо в умовете и сърцата на българите. Оттам ще тръгне другата, политическата, икономическата, социалната и културната промяна. Когато всеки осъзнае своите права и задължения като гражданин. Когато всеки поеме бъдещето си в свои ръце. А не както казват старите баби да чака “погачето с кошничето”. Това е… И тук той може да изиграе добра роля. Като говори. Като налага своите идеи със силата на медийното внушение и със силата на своето обаяние. Лично и групово, в лицето на целия бенд, който наистина е емблема за стойностна музика и справедлива кауза в България. 700 000 подписа, грубо казано, не са нищо. Капка в морето. Докато не ги удвоим, утроим и умножим още и още, нищо няма да се промени. А “нищото” не се променя, понеже всеки бяга от своята лична отговорност да се промени. Всеки гледа в чуждия двор, в чуждата паница и открива кусурите и недостатъците на другите. И това е грешен начин. Промяната започва в нас и от нас! В теб! И не изисква много усилия. Не ти коства нищо. Не боли толкова от грешките, колкото от пропуснатите възможности. Опитай!

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close