КултураРегионалниСамоков

Нидал Алгафари представи романа си „Рано или късно“ в Самоков

Анна Манова

Писателят Нидал Алгафари направи поредно гостуване в Самоков, този път за да представи последния си роман „Рано или късно“. Срещата с автора се състоя на 23 февруари в хотел „Арена“.

„От втория роман научих какво е да обичаш въпреки. Може би това трябва да го умее всеки един от нас. Много хора обичат защото… ти си добър, красив, обичаш ме, възгледите ни са еднакви. Но по-трудно е да обичаш въпреки разногласия, различия, въпреки себе си. Обещавам ви, че книгата ще ви докосне и ще изпитвате желание да се връщате към нея, защото самият писател разказва с много любов… за любов. Тя учи да обичате, а точно в това се корени смисълът на целия ни живот“, с тези думи Биляна Очушка представи новия роман на автора пред аудиторията. Тя е успяла почти на един дъх да изчете всички томове от първия роман, както и тези на новата книга. Именно книгите и разказаните вътре истории сближават нея и автора като светоглед и усещане, и им подават ръка за приятелство. Самата Биляна често споделя цитати от книгите на автора в социалната мрежа.  

Нидал Алгафари подчерта, че след първия си роман е придобил смелост, че умее да пише и така се престрашава да разкаже още една история. Той наистина се е доказал като сладкодумен разказвач, а в историите му винаги, под една или друга форма, присъства любовта, като неделима част от нашето битие – понякога тя е трудна, дори невъзможна, понякога се случва рано, друг път късно, но винаги е там – като пътеводна светлина, като надежда. И романът „Рано или късно“ не прави изключение. В него авторът споделя за любовта на двама души, които сякаш не са се срещнали в точното време, разминали са се, дори са се мразили заради различните си политически убеждения. Освен любовната история в двата тома на романа писателят поглежда към живота на хората преди и след 9 септември и как се променя той с идването на демокрацията.

„Това е роман за любовта преди всичко, любовта, която може да се случи в една зряла възраст, дори на 70 години. Любовта на двама души, които успяват да преодолеят омразата помежду си, защото тя е от едната страна на барикадите преди 9 септември, той е от другата страна. Но двамата се срещат след 10 ноември, вече овдовели. Постепенно съумяват да преодолеят всичко онова, наложено им през годините, за да намерят голямата любов. През погледа на двамата разказвам за социализма от двете му страни. Сигурен съм, че сюжетът ще ви бъде интересен. Някои от вас няма да разберат едната гледна точка, други – другата. Но съм убеден, че ще приемете гледната точка на героите. Много години са живели в омраза и много малко им е останало за любов“, бяха думите на Алгафари.

Действието в романа „Рано или късно“ се основава на реално случили се събития, преплетени в сюжетна линия. Вероятно ще разпознаете някои от героите, други са събирателни образи, трети са включени с истинските им имена. Авторът разказва за изключителни личности, като Димитър Талев – най-големия български писател, Ива Ваня – звездата на немското нямо кино, за Аспарух Лешников – Ари – певецът, покорил сърцата на милиони почитатели на шлагерната музика в Европа и Америка, както и за мракобесни човеци като младата и ослепително красива садистка, измъчвала безмилостно в лагерите, за Кочо Черния, прославил се с убийствата преди осми септември, но най-вече този роман е за любовта. Любовта – табу! За красотата на трепетите, след като животът е поднесъл жестоките си превратности. Любов, успяла да се промъкне през наслоената омраза, тоталните различия и наложения данък „обществено мнение”. Романът разказва за неочакваната, но красиво случващата се любов между двама души, преминали през крайностите на омразата, но открили сродната си душа в залеза на житейския си път. Героите в романа отказват сивотата на ежедневието, за да изживеят в пъстротата на цветовете последните си години.

На финала на срещата всеки желаещ можеше да си закупи книга, да сподели впечатления от романите и да получи автограф от автора.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close