КултураРегионални

Нидал Алгафари представи книги и виждания в самоковската библиотека

Анна Манова

Поредно свое гостуване в Самоков направи писателят и сценарист Нидал Алгафари /23 ноември/. Този път мястото на срещата беше Общинска библиотека „Паисий Хилендарски”, а поводът – представянето на три от четирите части от неговата тетралогия – „Боже, защо Господ лъже?”, „Аллах, милост нямаш ли?”, „Любиш ли ти Бог си”. А през декември ще излезе от печат и последната част – „Орисани да избираме”.

Началото на срещата разговор беше поставено от Мирослава Мирчева, която е част от колектива на самоковската библиотека. „Книжното творчество на Нидал Алгафари представлява един магичен свят, в който разбираме, че всеки носи божията частица вътре в себе си. И не е необходимо в този свят да има посредник между човека и Бога”, сподели пред аудиторията Мирчева. И макар книгите на Алгафари да носят теологични заглавия в тях става дума за любовта, севдите, обичаите и всичко онова, което е закодирано в нас като народ. Алгафари поздрави двама от присъстващите, които са вече в графата му с приятели, а именно директора на Исторически музей Самоков Веселин Хаджиангелов и писателката Зинаида Хаджимитова. Благодарение на тях вече няколко пъти гостува в Самоков.

Нидал Алгафари е познат на широката аудитория като един от основоположниците на култовото за времето си предаване „Ку-ку” и като част от политическия живот на страната ни. Той побърза да уточни, че не се съгласява с „пришиването” на определения като „червен шаман”, защото е работил с почти всички политически формации. С течение на времето осъзнава, че идеали в политиката няма и всъщност самият той е бил част от една порочна машина и е заблуждавал както себе си така и много други хора. Днес желанието му е името му да се свърза предимно с книгите и онова, което е изложил като свои виждания в тях. Писателят подчерта, че първоначалната идея е била създаването на сценарии за филм. Когато става ясно, че това няма да се случи, по съвет на своята съпруга Мадлен Алгафари той превръща историята в книга. Появяват се множество герои, които той създава с много любов. Постепенно разказът се разгръща и „пораства” дотолкова, че от един том стават цели четири. При срещата си със самоковската публика Алгафари подчерта радостта от възможността да обясни реално какво е искал да каже авторът в произведенията си. Той прави литературен гастрол с книгите си в множество градове в страната и търси обратната връзка с читателите. Научава и интересни случки, исторически данни от местата, които посещава, а те от своя страна му служат за трамплин и развитие на историята. Нидал Алгафари сподели, че в последната част на книгата си има и истории от самоковско, но остави на читателите сами да ги открият.

Авторът разказа за различните вярвания, празниците и мъдростта на бабите и дядовците, които са имали обяснение за всяко нещо от нашия живот. Изказа и тезата си за институционализирането на вярата и превръщането и в търговия.

Срещата с интересния събеседник продължи около два часа и приключи с обещание за още нови разговори и гостувания. На финала той получи книги от две самоковски писателки – Райна Бакрачева и Зинаида Хаджимитова.

 

 

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close