Култура

Нидал Алгафари- „Любовта между две души не гледа телата какви са”

Анна Манова

20160813_182628На 13 август Нидал Алгафари гостува в самоковското село Белчин. Поводът беше представяне на първите две части от трилогията му: „Боже, защо Господ лъже?” и „Аллах, милост нямаш ли?” Третата част, която в момента авторът още пише, ще се казва „Аз съм Бог”.

Гостуването му в музейния комплекс Цари Мали град се осъществи благодарение на Елена Леви, Веселин Хаджиангелов, Академия АОКИ и Градски исторически музей – Самоков. На срещата разговор присъстваше и една от най-популярните радиоводещи и журналисти – Божана Димитрова. Неотлъчно до автора, познат като един от режисьорите на култовото студентско предаване „Ку-ку”, беше и неговата съпруга – Мадлен Алгафари.

Веселин Хаджиангелов започна представянето на госта с това, че книгите му се четат на един дъх, а написаното в тях се доближава до толкова много до познатото ни, че може да се замислиш дали действието всъщност не се развива в Самоков. „Разказана е една пасторална, българска история, която няма точна времева дефиниция. Зададени са много интересни въпроси в нея дали Бог и Господ са едно и също нещо. И доколко ние самите сме запознати с религията или просто сме устроени така, че да отхвърляме непознатото?” Самият автор още в самото начало подчерта, че тематиката на книгите му и самите заглавия са предизвикали полюсни дебати. Но така или иначе той искаше да запознае присъстващите със своята гледна точка: „Аз самият искам да обясня какво е искал да каже автора в книгите си. Имам тази възможност!” Интересен факт е, че първата книга е замислена като начало на филм. А самото написване е провокирано от есе, което е зададено на едно от децата му, тогава ученици, на тема с какво се гордее като българин. Финансовите спънки обаче оставят сценария за бъдещ филм под формата на книга.

Алгафари подчерта, че не би желал книгите му да се гледат само теологично. В тях има много повече, събрано е част от познанието на както той го нарече „мъдрия български народ”. В тях се говори за севди, традиции, обичаи, вярвания, като той се е опитал да изчисти езика максимално от чуждиците. Оставил е само турцизмите. А под линия е обяснил голяма част от понятията.

Повече от един час Алгафари разказва за книгите си и за всичко онова, с което се е сблъскал пишейки ги.  Бяха му зададени и въпроси за религията, за обяснението на някои по-тънки моменти и ,разбира се, за любовта. За коя любов точно пише? А отговорът на автора беше кратък и точен: „Любовта между две души не гледа телата какви са”.

След това желаещите да продължат дискусията с Нидал Алгафари или да си закупят книга бяха поканени на чаша вино.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close