Седмицата

“Не сме десет души – пет хиляди сме” Новото сметище – другата гледна точка, без съкращения

samokov depoНепосредствено след изявлението на общинското ръководство по БНТ1 във връзка с изграждането на депото за битови отпадъци, с нас се свързаха членове на Инициативния комитет, който се обяви против избраната площадка в местността Катранджия. Васил Парлапански и Бойко Дамянов са категорично несъгласни с думите на кмета Владимир Георгиев и ще направят първи стъпки по свикването на местен референдум, който ще провери какво всъщност е общественото мнение по повод новото депо.

Ето какво казаха те пред „Самоков 365”.

 

Вие пожелахте да дадете интервю пред нашия вестник, каква е причината?

 

Да. Причината е репортажът по БНТ1 от 01.04, относно сметището. Как да реагираме, когато длъжностни лица, при това кметове, говорят пред националния ефир откровени неистини. В изказването си и кметът, и зам.-кметът твърдят неща, плод на техните лични предположения. Нищо повече.

За какви неистини става въпрос?

 

В репортажа по телевизията кметът Владимир Георгиев твърди, че по-голямата част от жителите на Самоков са „за” новото сметище. Той се заиграва с думите, като се стреми да изопачи фактите. Да, наистина по-голямата част от самоковци са „за” ново сметище, но също така, по-голямата част от тях са обезпокоени от голямата близост на избрания терен и са против изграждането на депото на това място. Нека да бъде ясно, че проблемът с това сметище не идва от въпроса дали да има ново сметище или не, а дали да е на мястото, което са избрали от общината или на друго, по-удачно място.

Общината непрекъснато прави заблуждаващи внушения към самоковската общественост, като твърди, че гражданите, ангажирали се сериозно с проблема за новото сметище са против ново такова. Нека веднъж завинаги да стане ясно на цялата общественост, че проблемът се състои не в новото сметище, а в мястото, което е избрано за него! Тези спекулации относно спора трябва да престанат.

Според кмета тези, които протестират са все едни и същи и наброяват 10-ина човека. Как ще коментирате това?

Така е, десет души са приели проблема с новата площадка като своя кауза, но и не се е очаквало да бъде различно в град, с безработица, достигаща 30–35 %. Хората имат за своя основна цел изкарването на прехраната и плащането на сметките си, преди да се занимават с въпроса за сметището. Но това не означава, че са съгласни с мястото му. Кметът отново прави неверни внушения и то, опирайки се на неговото лично предположение, че щом като голямата част от населението не взима активна позиция по въпроса, значи е съгласно с линията на Общината. За периода от три години, в който се води спор дали това е най-доброто място за боклука на самоковци и другите три общини – Ихтиман, Костенец и Долна баня, общинското ръководство направи какви ли не опити да манипулира и оформя в свой интерес общественото мнение, чрез повечето медии в града, само и само да прокара точно този проект за сметище. Налага се упорито въпроса защо, при условие, че има резервни площадки, отдалечени на много по-безопасно разстояние от града? До едната даже има построен път за целта.

 

Ще внесете ли искане за свикване на референдум по въпроса? Появяват се настроения в тази посока.

 

След като въпросът за числеността на поддръжниците и противниците на избраната площадка е така актуален – да. Нека да се даде отговор по най-демократичния начин. До края на седмицата ще бъде изготвено и внесено такова искане. По такъв важен въпрос и особено, като се има предвид мътната вода около този проект, е задължително да има обществено допитване. Нима е нормално, в Общината да се направи нещо по проблемен въпрос на базата само на предположения на няколко общинари? Тук изключвам доклада по ОВОС. По отношение на него вече е образувана проверка за изготвяне на документ с невярно съдържание. Та, ако съветът не гласува предложението, ще се пристъпи към събиране на необходимите подписи. По въпроса с референдума, ще се следват законовите рамки. Не бихме се съгласили с отказ с аргумента, че това щяло да струва много скъпо… и фонтанът струва много скъпо, но беше направен. Ако се вземе примера с фонтана, цената му и постигнатия резултат, може да се направи изключително тревожно предположение за бъдещото депо за смет… само че в случая с последното, от него няма да тече просто вода, както е при фонтана, а нещо много по-опасно. В страната вече има достатъчно инциденти с подобни сметища, но тази информация грижливо се избягва от общинското ръководство. Нищо от случаите в Монтана, Костинброд, Русе не се свежда до знанието на самоковци. А там тези проекти са провалени. Разликата обаче между тези случаи и нашия е, че онези „депа” са на много по-безопасно отстояние от населените места. Какво би станало, ако и в нашето ново сметище се случи същото? Ще се коментира, че „не било изчислено правилно”, както при фонтана? Отново трябва да бъде повторено, че в случая със сметището няма да изтича просто вода, а опасен инфилтрат и газове. Това ли готвят общинарите за самоковци?

В изявлението по телевизията кметът твърди, че изграждането на сметището ще бъде подчинено на всички изисквания за подобни съоръжения. Какви са вашите съмнения по този въпрос?

 

Кои са точно тези изисквания? Още в началото на проекта, той не отговаряше на изискването на минимум отстоя ние от населените места. В последствие предишното правителство отмени това изискване, за да не бъде пречка за прокарването на подобни проекти. За да отговори на друго изискване, ДОВОС никъде не споменава река Искър. Това дали е умишлено или е плод на некомпетентност на „експертите”? И в двата случая става въпрос за очевадни нередности в документацията. Дали изобщо трябва да се коментират някакви изисквания? Общината и РСУО напълно игнорират нормите, които не обслужват проекта. На хората се поднася само това, което те трябва да знаят, а не цялата истина. А относно изпълнението на проекта, имаме само честната дума на кмета и зам.-кметовете, че проектът ще се изпълни според правилата. Как обаче да се им се вярва, след като във вторник сутринта те говориха, каквото си искат, само за да омаловажат протестите? С действията си те се опитват да изкарат хората от комитета срещу депото в Катранджия като безумни глупаци, които не разбират с какво са се захванали. Е, не е така. Още повече, има подписка от 5600 човека, която недвусмислено показва, че нито комитетът е наивно сборище, нито настроенията в града са „за” сметището. 5600 човека са една трета от немаргинализираното население на града.

 

Докъде стигна съдебната одисея? Има ли индикации за разрешаване на спора?

 

Що се касае до съдебните процеси, тук поне кметът каза истината. Да, делото срещу предварителното изпълнение беше загубено от гражданите.

 

Какво е това предварително изпълнение?

 

Това е една мярка, гласувана, за да се избегнат проблеми с такива проекти, подобни на нашия. Т.е. ако за проекта има риск да бъде осуетен или забавен чрез граждански искове, при едно решение за предварително изпълнение, проектът ще започне да се изпълнява, въпреки възникналия спор в съдебна зала. Беше внесен иск срещу предварителното изпълнение, но той падна в зала. В случая обаче е налице едно особено обстоятелство – наличието на писмо от тогавашния министър на екологията – Нона Караджова, до съда, в което тя настоява за точно определено решение на съда по казуса. Това е нечувана намеса на длъжностно лице в работата на съда. Дали е повлияло това писмо на съдебното решение или не, това ще остане неизвестно. Нека всеки четящ това интервю да си направи личен извод. Иначе делото срещу ДОВОС е още в съда. В момента е във ВС. И по това дело има интересни моменти, като Хидроложкия доклад, който не беше в ОВОС, въпреки задължителното изискване да има такъв. Ето, пак се връщаме на въпроса за спазването на законовите изисквания…   Този доклад, беше привнесен чрез трик така, че все едно винаги е бил в ОВОС. Но не е бил. При поисканата оценка на вещо лице, относно въздействието върху качеството на въздуха на бъдещото депо, вещото лице беше излъчено от страна на ответника – длъжностно лице от РИОСВ-София, която се явява ответник по делото. Що за съдебен процес е това? В резултат, станцията за обследване на въздуха, ако изобщо е идвала в града ни, беше поставена на другия край на града. Не в кв. Възраждане, където се очаква да е потенциалното замърсяване, а диаметрално противоположно до завод Самоковска комуна, който е значително по-високо от кв. Възраждане и се намира на пътя на планинския въздух, идващ от Лаго. Така експертизата заключи, че въздухът в района на бъдещото сметище е с изключителна чистота… не може да не се смеем на тази ситуация… всеки самоковец знае, че при Самоковска комуна въздухът наистина е кристален, но това не е въздухът от кв. Възраждане. Има още куп особени положения в тези дела, но едва ли имате толкова време.

Практиките за изграждане и функциониране на другите депа е доста различна. Какви са разликите и проблемите?

 

Всъщност няма разлика между другите 9 депа и нашето. Всички са изградени по една и съща технология. Именно това е притеснително, тъй като половината вече протекоха, запалиха се и се свлякоха. Разликата обаче е, че въпросните аварирали сметища са на доста по-голямо разстояние, отколкото ще бъде нашето. Какво ли би се случило, ако планът на Общината се осъществи и в последствие така рекламираното сметище вземе, че аварира подобно на останалите? Ние лично не бихме искали да стоим и да чакаме евентуалното такова развитие на събитията. Предпочитаме да се избере друг терен, за да може, ако наистина стане някаква авария, това да не засегне жителите на Самоков и Драгушиново. От нашите неофициални сондажи на общественото мнение в града, на същото мнен

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close