Регионални

„Не се гаси туй що не гасне” за 10-ти път

фениксПриключи юбилейният, десети поред национален ученически конкурс „Не се гаси туй, що не гасне”. И през тази година негови организатори и съорганизатори бяха Национално Движение Русофили, Министерството на образованието и науката, Синдикатът на българските учители, Съюзът на българските писатели, Съюзът на българските журналисти, Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и Международният обществен „Российский фонд мира”. Конкурсът бе включен и в Националния календар за извънучилищни дейности за учебната 2015/2016 г. на МОН в  направление „Наука и техника”.

Участието на самоковчета започва още от първата  му година, продължава и досега, а самото представяне през всичките години е повече от успешно. Даже сякаш има установена радостна традиция

/ неслучайна, а дело на много труд / – сред най – добрите работи, оценени от националното жури и отличени в челните тройки по категории, винаги да има и на наши деца. Радост и гордост, които са давали импулс да се продължава. Такива не липсваха и тази година. Петокласникът от ОУ „Митр. Авксентий Велешки”-  Боби Занев зае първото място в категория 5-8 клас с презентацията си  „Паметници посветени на подвига на руските воини по време на Освободителната война” , а деветокласничката от ПГ„ Константин Фотинов” – Елисавета Павлова стана втора с презентацията си „Българската и руската духовност в сътрудничество между българската и руската православни църкви” във възрастовата група 9-12 клас. Своите награди те вече получиха на закриването на конкурса на национално ниво на 4 юни в Националния военно-исторически музей-София.Техните разработки, заедно с тази на Александрина Кашинова бяха представени по време на закриването на общинско ниво.

Двигател по организацията тук на място досега е бил и продължава да е Руският клуб, а едни от най-запомнящите се моменти  пък са били свързани с добрите постижения и резултати. Тази година от Самоков в надпреварата се включиха 3 училища – ОУ „Митр. Авксентий Велешки”, ПГ „Константин Фотинов” , СУ „Никола Велчев”  и 10 ученици. Те и научните им ръководители –  Галя Попова, Силвана Оцетова, Първолета Дюлгерова  и Дияна Нейчева получиха награди и грамоти за участие. Бяха зарадвани и книгата за Левски – „ По стъпките на  Апостола в Българско” на Георги Захов заедно с посвещение от автора.

Музикален поздрав към присъстващите отправиха двете малки славейчета – Маргаритка и Марина Бочеви. Тази година те участваха в другия организиран от НДРусофили ученически  конкурс – Фестивалът за песни, танци и поезия «Пусть всегда, будет сольнце», където също се представиха отлично – с първи места на първия и на втория кръг, проведен преди броени дни.

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close