ОбществоРегионални

Нещата, които популяризират местата за селски туризъм

Жанета Димитрова

Ръстът на почиващите в селския туризъм тази година е близо 20%, цели  5%  повече от миналата година. В унисон с идеята „Сподели България”, имаща за цел да рекламира страната ни пред чуждестранни туристи, чрез дестинации за винен и кулинарен туризъм, започнахме поредица, посветена на селския туризъм, неговите предимства и поддръжници в лицето на хората, стоящи зад идеята му. Водени от това,  че в страната ни съществува туризъм, противопоставящ се на алкохолния и нискокачествен такъв, днес обръщаме поглед към причините, които правят селския туризъм толкова популярен и предпочитан. На фокус са селата около Самоков като особено предпочитани селски дестинации.

На първо място е природата и чистият въздух. Нашите села се отличават с това, че са подходящи за живеене, населени с млади и дейни хора, работещи в полза на местното благо. Това не остава незабелязано, през 2009 година село Бели Искър бе отличено с европейско признание. Оказва се, че малцина знаят за високата награда, а именно златен печат от Европейския форум. Призът „Уникално европейско селище” доказва, че селото е сред най-красивите места в страната. Чистата природа, обликът на селото, за който допринасят белоискровци, както и неоспоримата културна дейност, нареждат Бели Искър до други европейски селища с висока историческа и културна величина. В Европа такава награда притежават места като Страсбург и Флоренция, запазили в себе си белега на времето. Такъв приз прави селото още по-привлекателно и разпознаваемо за български и чуждестранни туристи. То е важна част в системата на Националния парк „Рила”, а самият златен печат го свързва с различни европейски институции и може да се използва за подпечатване на документи в страната. Златният печат и дипломът към него се пазят в кметството като символ на успех в резултат на общите усилия на местните, изградили и запазили историята, културата и природата на Бели Искър.

Наред с природните ценности и спокойствие, които предлагат селските дестинации, особено привлекателни за всеки тип туристи са местата за хранене. Предлагащи традиционна и не чак толкова традиционна българска кухня, гозби от домашни продукти и рецепти, те популяризират нашите села както в столицата, така и в цялата страна. С богато меню и приятна обстановка, те са магнит за всеки тип туристи от планинари до любители на екстремен и спортен туризъм. Бягащите от забързаното ежедневие в големия град, залагат на пълноценното хранене и домашно приготвената храна като това е от основните причини местните селски механи да бъдат толкова предпочитани и посещавани. Дори мотото за световния ден на прехраната – 16 октомври, тази година е „Да променим бъдещето на миграцията, инвестирайки в развитиети на селските райони”.

Няма как да не отбележим, че едно от нещата, които привличат множество туристи в селата около Самоков е краткото разстояние до Боровец и Мальовица, носещи близостта на планината. Туризмът на село е по-евтината алтернатива за почивка или спортуване в планината. Това съвсем не означава, че е по-ниско качествен или скучен от туризма в зимните курорти. Напротив, туризмът на село може да се окаже по-удобен  и уютен, дори в пъти по-качествен и вкусен.

Напоследък все по-често се говори за разрастване на сектора на селския туризъм и привличане на вниманието на туристи към вътрешността на страната и представянето им като дестинации за туризъм в четири сезона. Даването на гласност на темата е още една крачка напред към популяризирането на селския туризъм. Инициативи като „Сподели България”, която е дело на Министерствата на земеделието и туризма, от своя страна са знак, че се работи в полза на местата за туризъм, които не са толкова популярни, но имат перспективата да станат такива.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close