ИсторияОбща категорияОбществоРегионалниСамоков

Неудобният генерал Тодор Кантарджиев

/Предизвикан отговор/

Историята е учителка на народите, казва една древноримска мъдрост. Но това добива смисъл, само когато знаем истинската си история и истинските си герои – достойни личности, които стават пример за младите поколения.

Във вестник „Приятел“ – бр. 24 от 15.06.2018 г. е поместена статията от Христо Ярловски „Генерал Тодор Кантарджиев – прославеният български военачалник“. Въпреки изключителността  на този самоковец,  неговият живот и дело са непознати за повечето наши съграждани. Предвид на това обстоятелство с любопитство и с внимание се запознахме с гореспоменатата публикация. За съжаление, бяхме силно разочаровани от манипулативния подход използван от автора при поднасяне на информацията – умишлено премълчаване на факти и обстоятелства, преднамерено използване на полуистини и неверни интерпретации. В името на истината и пред паметта на генерал Тодор Кантарджиев се чувстваме задължени да представим пред самоковската общественост нашата позиция.

Под привидно добронамереното заглавие още в самото начало на изложението си авторът не пропуска да демонстрира верността си към комунистическите кумири, като се опитва да прави някаква абсурдна аналогия между генерал-лейтенант Тодор Кантарджиев и Христо Ников. Докато първият е герой от войните за национално обединение на България, военачалник от най-висок ранг със завършена военна академия и е безпределно предан на българския народ и България, то другият ръководи военната комисия към Софийския областен комитет на БКП /тогава извън закона/, като отговаря за бойните групи* и саботажната дейност, завършил е втори прогимназиален клас и е безпределно предан на Съветския съюз, а званието генерал-майор му е дадено посмъртно от комунистическата власт след  9 септември 1944 г.  Не е трудно да се види, че с използването на израза  „И двамата са били достойни мъже и заслужават да им се отдава почит” в публикацията си Христо Ярловски се опитва да реанимира Христо Ников – един развенчан комунистически идол, като нескопосано го прикрепя към безукорния образ на ген. Тодор Кантарджиев.

Но нека малко по-детайлно да съпоставим тези двама самоковци. Най-краткото и в същото време най-точното описание на същността на ген. Кантарджиев е представено от историка Цочо Билярски:

„Сигурен съм, че едва ли ще се намери българин, чийто сърце да не трепне пред изповедта на генерал Тодор Кантарджиев, изречена пет години преди неговата смърт:

Обичам:                                                                                                                                                    1) Помощника и закрилника ни Бога Велики;

2) Райски хубавата ни родина България със сестрите й Тракия, Македония и Златна Добруджа;

3) Мъдрия ни храбър цар Борис III;

4) Жилавия и трудолюбив български народ;

5) Храбрата ни послушна войска.

Бих се при Сливница, Чаталджа и Добрич.“

Любов и преданост към българския народ, обединена България и стълбовете на българската държавност, това е веруюто на великия воин! Това е генерал Тодор Кантарджиев!

А ето няколко щрихи от „народополезната“ дейност на Христо Ников, посочени в издадената през 1968 г. книжка „Христо Ников“:  „С младежи-комсомолци, които отиват в казармата /Хр. Ников/ изгражда групи в Първи полк, в Шести полк, в Инженерния полк в София. Една от главните цели на тези групи е в случай на война със Съветския съюз, те да преминат на страната на Червената армия.“ /стр. 31/, „Той /Хр. Ников/ е в затвора – излежава шестмесечна присъда за неявяване на наборна комисия.“/стр. 34/.

Очевадно е, че както и да ги разглеждаме, освен че са родени в Самоков, те двамата нямат нищо общо помежду си. Генерал Тодор Кантарджиев и Христо Ников са две несравними величини както по мащаб, така и по съдържание, и са полюсно противоположни по знак. Навярно Христо Ярловски много разчита на трайно моделираното от комунистическия режим обществено съзнание на самоковци, за да  си позволява да пробутва Христо Ников /Жалко за похабения му млад живот!/ като „достоен мъж и национален герой” и да го съвместява с генерал Кантарджиев. По подобен унизителен начин в книжарниците преди 10 ноември 1989 г., когато искахме да си купим някоя стойностна книга, ни принуждаваха заедно с нея да купуваме и томовете на Тодор Живков. Истинско кощунство е, генерал Кантарджиев – безспорен герой от войните за национално обединение на разпокъсаното ни Отечество, патриот и родолюбец до мозъка на костите си, отдал целия си съзнателен живот в предана служба на Отечеството да се поставя редом с Христо Ников – терорист, възприел античовешката болшевишка идеология и предоставил себе си в служба на враждебна на България държава. Да сравняваш генерал-лейтенант Тодор Кантарджиев с Христо Ников е все едно да сравняваш величествен рилски връх с купчина пръст. Г-н Ярловски, затова ли изваждате Генерала от забравата, в която съвсем умишлено и целенасочено е натикан от комунистите, а и от днешни им  наследници в Самоков, повече от 70 години, за да скверните паметта му?! Защо не обясните на хората как Христо Ников е станал антифашист, при положение че неговата и ваша партия /тогава при поредната си мимикрия се е именувала като БРП/, поддържа до последно /до 22 юни 1941 г./ съюза между Тристранния пакт /Германия, Италия и Япония/ и СССР, и дори тогавашните нейни водачи молят цар Борис III да присъедини България към Пакта?  Г-н Ярловски, като казвате „а”, кажете и „б”, защото едва ли има нещо по-зловредно от разпространяването на полуистини.

Заглавието на публикацията е „Генерал-лейтенант Тодор Кантарджиев – прославеният български военачалник“, но след като човек прочете статията у него изниква логично въпросът: Как така се получава, че Генералът е прославен български военачалник, а пък самоковци масово не са чували за него? Тук даваното от автора обяснение с влиянието на географските ширини не върши работа. Истината е, че ген. Тодор Кантарджиев е твърде неудобен за комунистите – интернационалисти и предани слуги на Москва, поради неговия голям принос за разгрома не само на румънците, а и на руските нашественици в Добруджа през Първата световна война. Този негов „грях“ комунистите и русофилите не могат нито да обяснят, нито да простят и затова предпочитат да го укриват и да премълчават истините за него. Така постъпва и Христо Ярловски. „Румънците не издържат мощната атака на командваната от самоковеца българска войска и Добруджа отново е част от майка България.” – с това кратко изречение с половинчата информация, авторът на статията счита, че е запознал читателите с необходимото. Г-н Ярловски, да не би пък руснаците да са удържали на напора на българската армия, та не ги споменавате или те въобще не са нахлували в Добруджа и ген. Кантарджиев е воювал срещу маскирали се на казаци румънци? Истината е, че на Добруджанския фронт Генералът се сражава срещу румънци и срещу руснаци, вкл. и срещу една дивизия от сърбохървати. Първият му сблъсък с руски войски е в битката за Добрич, където се водят жестоки и кръвопролитни боеве, влезли в нашата история като „Добричката епопея“. За приноса му в защитата на града генерал Кантарджиев е наречен Спасителя на Добрич. Паметни ще останат думите на легендарният генерал Иван Колев – командир на прославената ни кавалерия, с които той се обръща към войниците си: „Кавалеристи, Бог ми е свидетел, че съм признателен на Русия, задето ни освободи. Но какво търсят сега казаците в нашата Добруджа? Ще ги бием и прогоним, като всеки враг, който пречи за обединението на България!“  Благодарение на такива славни пълководци като генерал Тодор Кантарджиев и генерал Иван Колев българската армия в поредица от сражения разбива вражеските войски и ги принуждава позорно да напуснат цяла Добруджа.

Христо Ярловски не изневерява на метода за премълчаване на  неприятните за неговата партия истини и когато в същата статия споменава за атентата в църквата „Света Неделя“. Той само споменава, че на 16 април 1925 г. църквата е взривена и рухва, при което загиват голяма част от присъстващите. И нито дума повече, сякаш това не е най-кървавият атентат на миналия век /с 213 убити и над 500 ранени, от които голяма част са от тогавашния елит на България/. Авторът се е постарал да спести на аудиторията твърде неудобните за наследниците на БКП, но неопровержими факти, че това сатанинско дело е извършено от комунисти-терористи, организирано е от БКП и е финансирано от Москва.

Премълчаването, подмяната и фалшифицирането на българската историята в угода на чужди интереси доведе до масово незнание на истината за миналото на България и пълно непознаване на голяма част от истинските ни герои като генерал Тодор Кантарджиев, и подмяната им с фалшификати като Христо Ников. Това е едно от най-гнусните посегателства на комунистическия режим върху българския народ, който бе подложен от руско-болшевиките и техните съратници в България на продължителна и жестока отрицателна селекция,  превърнала значително мнозинство от него в манипулируема маса от роби и лумпени. За голямо съжаление подобни рецидиви продължават и днес да тровят съзнанието на българите, да ги разколебават и да блокират тяхната активност. Сегашните опити за реанимиране на отречените от живота и от целия демократичен свят „герои“ са част от водената хибридна война срещу България. Те са насочени директно срещу нашия национален интерес и целят да отклонят страната ни от демократичния път на развитие и да я върнат в орбитата на Русия. Примерът на генерал Тодор Кантарджиев ни задължава да не допуснем това да се случи!

*Бойните групи са въоръжени терористични групи, организирани от БКП за извършване на различни подривни действия, предимно политически убийства, икономически саботажи и диверсионни акции с цел да се дестабилизира ситуацията в страната.

  Клуб „Истина“ – Самоков:  д-р Александър Андреев,  инж. Петър Чарийски, Йордан Андреев,  инж. Николай Христов, Кирил Бонев,  Благовест Коларов, инж. Лилия Кинина

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close