ОбществоРегионалниСамоков

Нетрадиционен урок по родолюбие се проведе в ОУ „Митр. Авксентий Велешки“

Анна Манова

Нетрадиционен урок по родолюбие се проведе в ОУ „Митрополит Авксентий Велешки“ в навечерието на Деня на народните будители. Часът по българска история се състоя извън класната стая, във фоайето на училището, а в ролята на лектор бе 29-годишният Искрен Красимиров – актьор и преподавател в ЮЗУ „Неофит Рилски“. Младият патриот е приел като лична мисия да разказва повече за славното историческо минало и да бъде хроникьор на делото на българските герои пред по-младото поколение.

Учениците от шестите и седмите класове изслушаха пламенния разказ на младия радетел за запазване на българската история. Той бе придружен и с кратки филмчета, които на достъпен език представиха делото на Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Васил Левски, Георги Бенковски, Захари Стоянов и Христо Ботев. Не остана встрани и подвигът на жените в историята като смелата Райна Попгеоргиева от Панагюрище, която само за един ден се превръща в красивото лице на българската свобода.

Самият Искрен Красимиров сподели пред любопитните погледи на учениците, че един от неговите любими герои е Христо Ботев. Това се случва, когато от исторически хроники разбира, че негов прадядо е бил един от ботевите четници. От този момент нататък Красимиров посвещава живота си на това да предава по атрактивен начин българската история, която е пълна с поводи за гордост. А Ботев става негова лична емблема.

Неoбичайният час премина много бързо, а учениците от 6 и 7 клас проявиха интерес и се включваха с бързина на всеки зададен исторически въпрос от страна на Красимиров. Финалът също излезе от рамките на стандартното като в знак на почит към героите, заплатили с живота си за свободата, всички се изправиха на крака и аплодираха делото и заветът им.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close