Личности

Непознатата самоковка Живка Клинкова

живка клинковаЗоя Станкова

„На 30 юли т.г. тя щеше да навърши 90 години. Отиде си от този свят на 30 декември 2002г. самотна, почти забравена, едва ли от някого разбрана като човек  и още по-малко изследвана като композитор.”, споделя Лада Брашованова.

На същата дата, 30 юли, в Общинска библиотека се състояха три кинопрожекции на документален филм по случай 90-годишниния юбилей на самоковската композиторка.

Оказва се, че в нашия град има солиден брой личности, които са имали, а и такива, които имат какво да кажат, дадат и покажат, поради незнайни причини са останали  непознати за доста от нашите съграждани.

Признавам, за мен също има много непознати личности и аз самата чух от библиотечните служители за първи път името Живка Клинкова. Почерпила информация от прочетените материали за нея, запазени в архива на Общинска библиотека „Паисий Хилендарски”, интересно е, че тя първоначално свири на пиано, но за нещастие или пък не, както при Шуман, след лека операция на ръката тя изцяло се посвещава на композиция.

Завършва Българска държавна консерватория (сега Музикална академия), където учи пиано, дирижиране и композиция. След това специализира композиция в Берлин.

Работи като композитор и диригент в Държавен ансамбъл „Филип Кутев”, за който пише множество творби и разработки. Редица от творбите й се изпълняват в чужбина, а в България предимно на традиционния концерт в СБК.  Получава фолклорна награда за филмова, камерна музика и музика за фолклорни формации. Лауреат е на Световния младежки фестивал в Букурещ (1953г.).  Носител е на орден „Св. св. Кирил и Методий” (1955г.). Получава грамота от Папа Йоан Павел II за операта „Св. св. Кирил и Методий”, която се радва на голям успех в Полша.  Детската опера „Петко самохвалко” дълго време се играе в Берлин, с голям успех.

От прочетените материали се разбира също, че Живка Клинкова  е ценяла старата самоковска песен.

Ще си позволя, както започнах, така и да завърша с цитат от статия озаглавена „Защо мълчим за таланта на Живка Клинкова?”. „Позволявам си да твърдя, че нашата музикална общественост не познава творчеството на Живка Клинкова. Тази талантлива самоковка не заслужава такава съдба…”, ст. н. с. д-р  Михаил Букорещлиев, музиколог.
 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close