Култура

„Непознатата Русия” през обектива на Александър Найданов

Анна Манова

russia2Кадри на различни точки от Русия може да видите подредени под формата на изложба в Общинска библиотека „Паисий Хилендарски”. Фотографиите са дело на Александър Найданов. За нас неговото име може да не говори много, но снимките му са достатъчно красноречиви за таланта му. Всяка една от тях разказва своя история, било то някакъв зимен пейзаж, или пейка с дървена масичка, някъде из заленината, или врабче в търсене на храна, или някоя „дорога” започваща от някъде и продължаваща в безкрайната шир. Както и много други красиви пейзажи, уловили неповторимостта на дадения момент.

Александър Найданов е член на творческия съюз на художниците в Русия, както и член на творческия съюз „Мегаполис”. От фотография се увлича отдавна, но активно започва да се занимава от 2000- та година. Негов лайт мотив е, че не винаги количеството преминава в качество, но без количество трудно се стига до качественото. Затова той снима много, правейки своите изложби на най-добрите – по негова преценка – снимки.

А един от главните инициатори тази изложба да гостува в нашия град е туринформационият център с любезното съдействие на клуб „Малахит” и Марина Шуманова. Шуманова започна присъстващите с личността на автора и с неговият поглед към родната Русия.

Фотографията всъщност е обърната към миналото, тъй като нито един миг не се повтаря. Ето защо всеки един момент, всяка една секунда, срещайки се с множество обекти, хора и образи, основната задача на фотографа е да улови момента. Дори понякога не е важно какво снимаш, а как. Любимата тема на Найданов са пейзажите, а неговата специализация е панорамната снимка. Гледайки отделните детайли, той се старае да придаде целия обем на удивителната картина. Точно такива пейзажни снимки можете да видите на изложбата, озаглавена „Непознатата Русия”. Тя ще бъде на рaзположение на всички, които имат желание да и се насладят в периода 25.01 – 19.02. 16 г. Изложбата е в рамките на проекта Mеждународен фестивал – конкурс на руската култура „Историки”.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close