ОбществоРегионалниСамоков

Нели Гаврилова е носителят на Националната награда за фотография за 2021 година

„Самоков 365“

Носителят на Националната награда за фотографско изкуство „Анастас Карастоянов” за 2021 г. за ярко творческо присъствие в съвременната фотография е Нели Гаврилова. Тя получи статуетка, грамота и паричен чек от 1000 лв. Наградата връчи кмета на община Самоков Владимир Георгиев на церемония в художествена галерия „Проф. Васил Захариев” – Самоков.

На събитието присъства и авторът на статуетката на „Анастас Карастоянов” Маргарита Иванова, която също лично подрави носителя на Националната награда по фотография за 2021 г.

Наградата за фотографско изкуство за 2021 се присъжда за „Черно-бяла фотография”, селектирана от пет категории: портрет, природа, улична фотография, спорт, експериментална фотография. Всеки участник имаше възможността да се включи най-много с пет фотографии в категория. Решението за удостояване с наградата и подбора на участниците във финалната изложба взе жури в състав: доц. Никола Лаутлиев, доц. д-р Красимир Андонов – преподаватели по фотография във висши учебни заведения, Милан Христев – носител на национална награда по фотография „Анастас Карастоянов” 2017 и Владимир Георгиев – кмет на община Самоков.

Кметът откри церемонията, като изрази задоволството си, че учредяването на Националната награда „Анастас Карастоянов” през 2017 г. е с тенденция за устойчивост и се превърна в част от културната история на Самоков.

„Благодаря на всички, които днес сте тук – участници, жури и най-вече граждани, защото без вас една такава инициатива би останала само идея. Надявам се, че с всяка изминала година наградата „Анастас Карастоянов” ще се утвърди като мерило за съвременното фотографско изкуство и ще имаме възможност да виждаме много стойностни творби, които са не само наслада за окото, но и емоционално приключение за всеки, докоснал се до тях. Община Самоков има привилегията чрез националната награда „Анастас Карастоянов” да бъде и част от съвременното фотографско изкуство” – каза в словото си кметът Георгиев.

Тази година постъпиха рекорден брой фотографии – 1625 от 136 автори. Журито бе изключително затруднено да определи селекция за финалната изложба, като след сериозно обсъждане се спря на 91 фотографии на 48 автори.

Тази година, заради силната конкуренция, журито определи две втори награди. Грамота и сумата от 500 лв. получиха Александър Иванов и Генчо Петков. Наградите връчиха – Милан Христев и Красимир Андонов. Трета награда – грамота и чек за 300 лв.  са за Моника Драмалиева.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close