Култура

Нека говорят

CaptureБеше много рано сутринта …. може би към девет. Толкова мразя да ставам рано, че сутрин не мога да говоря, не виждам, не чувам … Само с нетърпение чакам да се добера до най-близкото място, в което мога да се заредя с ударна доза кафе.

         В тази ранна сутрин, така се случи, че мястото за моето зареждане бе McDonald’s. В обичайното за мен ранно, лошо настроение влязох и направо си поръчах едно голямо лате и някакъв вреден, мазен бургер.

         Седнах на мястото за самотници, отпих от кафето и се огледах.

         Хората на касите си бяха същите – любезно натрапчиви, искащи от теб да си вземеш голямо меню. Лигавите тийнейджъри на групички, викащи, из цялото помещение, също бяха там, а възрастните господа, двама на брой, с вестник в ръка, също не бяха новост. Окото ми хванаха две момичета – едната с лилава, а другата със зелена коса. С раздърпани дрехи, тежък грим и прилепени една за друга, опипващи се без притеснение, на два метра от мен.

         Правеха го с удоволствие и не им пукаше от никого. Целият им вид и държание крещеше: „Нека говорят”.

         Когато осъзнах какво виждам първоначално, много се ядосах. Ядосах се на ограничените и вечно лепящи етикети хора, които щяха да оплюят и това. Много морални изведнъж станахме всички. Толерираме какви ли не безумия, но щом се заговори за сексуална ориентация, осъждаме веднага, че това не е нормално и е неприемливо.

         Не мога да проумея защо, ако пред теб е един стойностен човек, на когото може да разчиташ, би го зачеркнал, само защото е различен. Много грозна черта на някои хора е да предпочетат някого, защото се вписва в графата „нормално”.

        Целият свят крещи: „Бъди себе си” ; „Бъди различен” ; „Не се сливай с масата”.

         Но каквото и да си говорим, в България различните невинаги се приемат добре. Всички казваме колко сме толерантни и как не разделяме хората, но когато някой не се впише в общата картина на идеалната ни среда, бързо-бързо го отпращаме.

         Жалко, цинично и лицемерно е да говорим колко добри и приемащи хора сме.

         В този случай на различните им остава само едно. Да кажат: „Нека говорят”.

         А обществото ще ги послуша. То ще говори, ще обсъжда. Добре, нека говорят, но има ли кой да ги слуша?

         Наистина много хора трябва да се научим да заставаме над нещата и да оставим „шоуто да върви”.

         Политиците ни лъжат, крадат от нас, но ни обясняват колко загрижени са. Минават с големите си черни джипове покрай просяка до кашона, но казват, че усещат болката му.

         Нека говорят, ние знаем истината.

         Върви под ръка с 20 години по-голямото си гадже, едно много красиво момиче. Разликата е видима, тя изглежда изключително по-млада. Всички казват, че е с него само заради парите.

         Нека говорят, те двамата нали знаят, че се обичат?

         Едно момиче с тиранти, мъжка походка, наднормено тегло и пиърсинг, влиза в магазин за гримове. „Кифлите” я гледат с насмешка, а продавачките презрително.

         Нека говорят, те не могат да я уплашат, ако тя ги уплаши първа.

         И като осъзнаем, че това да си различен е един огромен плюс и ако осъзнаем, че невинаги нашето мнение е единствено, ще бъде идеално. Ако всички сме еднакви, всичко около нас ще бъде в сиви цветове и няма да се доберем до истинското щастие. А то е да се чувстваме щастливи и свободни в собствената си кожа, да не мислим за околните, а за това какви сме ние и какво искаме да постигнем в живота си.

         Ако бъдем еднакви, просто няма да ни е интересно.

         Усмихнах се и станах от мястото за самотници. Оставих момичетата в същото положение. С изненада осъзнах, че никой в заведението не ги гледаше. Всеки си вършеше своята работа, хората си похапваха, само скрити погледи тук-таме, от чисто любопитство се стрелкаха натам. Развеселих се, защото ми стана много приятно, че не всички гледат на различното с лошо око.

         По пътя за навън се спънах и разлях кафе из цялото заведение. Всички се втренчиха.

         Изправих се гордо и си казах:

         „Нека говорят и без това кафето беше изстинало”.

        

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close