ОбществоРегионалниСамоков

Независимият кандидат Димитър Джелепов – Лъвски: Нямаме повече време да се въртим в спиралата на изчерпани партии и личности

Анна Манова

Димитър Георгиев Джелепов – Лъвски е едно от новите лица на политическия небосклон тази есен. Ако не го познавате лично, то със сигурност сте виждали образа му на различни вендинг машини в града. Той отговаря за тях, това е неговият бизнес. Младият самоковец, който е едва на 23 години, ще се впусне в надпреварата за народната любов като независим кандидат. Амбициите му са да опита да се пребори със закостенялата машина на управлението и непрестанното въртене в спиралата на изчерпани партии и силно компрометирани личности.

Димитър се представя с псевдонима Лъвски, който приема като фамилно име, защото смята че отговаря напълно на острия му характер. Избира независима кандидатура и се определя като човек с трудови навици от ранна детска възраст и защитаващ интересите на гражданите. По думите му политическите формации са гарант за олигархия и корупция. А водещите партии в страната всъщност са половинки на едно общо тяло.

Дали Димитър Джелепов ще направи своя лъвски скок в политиката и в управлението на града предстои да разберем след малко повече от месец. Той вече е избрал 18 октомври за представяне на политическата си платформа пред самоковци.

Няма как да не започна този разговор с интересния псевдоним Лъвски, с който предпочиташ да се представяш в социалната мрежа. Това някаква търсена аналогия с Левски ли е? Възприемаш ли себе си като съвременен продължител на делото  на Васил Кунчев?

Лъвски е псевдоним, който има интересна предистория. Получих го в ранна детска възраст. В един момент, когато болшинството от хората, главно в моята политическа дейност започнаха да ме познават като Лъвски, аз реших пред съда, както е по закон, да го приема като официален псевдоним. Псевдонимът ми е прецедент, който дори в българското законодателство не е обработен и съответно не мога да го добавя в личните си документи. Но с времето имам идея да внеса законопроект за изменение на това нещо. Няма нищо общо с Васил Иванов Кунчев, той е светиня в българската история и неговата идентичност не би могла да се сравнява с никоя друга. Името Лъвски се различава от Левски.

Характерът ми е остър и непримирим, не съм човек, който може да бъде поставян под натиск. Мисля че това изигра роля в получаването на псевдонима ми и ме олицетворява напълно.

Повечето самоковци ще свържат образа ти с този на множеството автомати за кафе в града, други с изявената ти и често остра гражданска позиция, а трети с политическите ти амбиции. Кое е твоето амплоа? С какво се занимаваш в момента?

Нормално е хората да ме свързват със снимките ми на вендинг машините в Самоков. Това е бизнесът, с които се занимавам. Когато реших да поставя моя снимка на кафе автоматите, личността ми беше засегната и името ми беше опетнено от други хора в сферата на търговията. Тогава реших, че когато един човек държи на принципите си и на това, което върши е редно да застане пред обществото с лицето и името си. За мен е важно самоковци да ме свързват с моята ясна и категорична гражданска позиция и желанието ми да постигна нещо по-добро за тях.

Всички ние сме свидетели колко много интереси се пресичат в Самоков. Назрял е моментът да сложим край на тази изчерпана система, която не може да даде нищо повече за бъдещето на нашия град. Самоков бавно загива.Да, градът се обновява предимно със строителни придобивки, но ние не осъзнаваме скритата част – изчезващото младо население. Бизнесът в Самоков запада, поради простата причина, че е репресиран. Всички ние знаем много добре максимата, че ако не си наш няма да просперираш.

В началото на август месец обяви желанието си за участие в местните избори като независим кандидат за кметския стол или за общински съветник. Какво провокира това желание в едно 23-годишно момче? Не смяташ ли, че може да те обвинят в  младежки наивитет?

Истината е, че моята трудова дейност започна изключително рано и макар само на 23 години, днес аз имам доста солиден трудов опит зад гърба си. Това е благодарение на баща ми, който ме вкара в сферата на труда и ми даде здрава основа, върху която мога да градя себе си. Резонно е част от хората да ме сравняват с връстниците ми, особено тези които не ме познават. На тях искам да кажа, че съм човек, който чете много, работи изключително много и знае как с труд и пот на челото да си изкарва хляба. Научен съм да работя и сам да постигам всичко, затова мога да стоя с гордо вдигната глава.

Впускането ми в политиката е породено от множество събития в моя живот. Тя винаги е била моето амплоа. Винаги ми е харесвало да съм в позицията на лидер и да участвам в иновирането на едно общество. Решението ми да се кандидатирам за кмет и за общински съветник е породено главно от факта, че нямаме повече време да се въртим в спираловидния кръг от изчерпани партии и компрометирани личности, които не се интересуват от нуждите на хората и бъдещето на Самоков. И ще се аргументирам с това, че през последните 15 години броят на върналите се хора в Самоков е 0! Броят на лицата под 25-годишна възраст, които имат собствен бизнес в Самоков и са бъдещи работодатели, е едва 3%! Това е породено от лошите условия, които пречат на един млад човек да иска и да може да остане тук. Какво имам предвид – тежка административна машина, висока данъчна облагаемост, липса на качествена работна ръка. Последното е следствие от изкуствено поддържания нисък стандарт на живот и условия на труд. Вярвам, че Самоков се нуждае от свежи идеи и една съвсем нова политическа реторика за развитие.

Не смяташ ли, че като независим кандидат ще ти е много по-трудно да постигнеш успех, отколкото ако зад гърба ти е някоя партийна организация? Имаш ли екип от хора, които да работят заедно с теб?

Още в първия момент, когато реших да се впусна в политиката обещах, че ще бъда човек от народа, работещ за народа. Фактът, че съм независим кандидат не ограничава възможностите ми за получаване на обществена подкрепа. Напротив, вече изкарах от отчаяна позиция голяма част от нашето общество, която беше загубила вяра в българската политическа действителност. Ако получа народната любов, това че съм независим кандидат ще улесни около 10 пъти моята работа поради факта, че моите политически амбиции по отношение на Самоков не са зависими от политически формации или корпоративни кръгове! Решението ми е смело. Истината е, че получих предложения от всяка една политическа формация, но аз отказах категорично, с простата аргументация, че моята личност е чиста и неопетнена и ще остане такава до последния ми час. Аз не съм човек, който ще предаде принципите си, за да бъде „партийна слуга“. Аз съм лидер, водач, човек с позиция!

Относно екипа ми, искам да приобщя към себе си лица от трудовата сфера. Имаше такива, но когато си стиснахме ръцете да работим независими от   партийната олигархия, те получиха оферти от политически формации. В първия момент, в който получиха силна политическа подкрепа обърнаха гръб на мен и независимата позиция, предадоха ме. Разбира се, останаха и много доблестни хора, които да ме подкрепят и да искат промяната такава, каквато трябва да бъде!

Чували сме и сме свидетели на това, че Самоков е червен град, в това няма нищо лошо, все пак България е демократична държава. Но тук искам да допълня нещо – разлика между т.нар. “леви” и “десни” няма и никога не е имало. Ако погледнем по-мащабно ще видим, че политиките им са напълно сходни! От тридесет години виждаме как България се разпада ден след ден, въпреки че и левите и десните са били в управлението в различни периоди! Ние, хората и България се нуждаем от нови, свежи и съвременни идеи, които да ни издърпат от блатото, в което боксуваме вече десетилетия наред! Не мога да си обясня прекомерната наглост, с която определени политически фигури се изправят пред обществото. Самият аз, който съм гласувал два пъти доверие на настоящата власт в Самоков, сега ме третира като неудобен  опонент, който иска да ги отстрани от властта, вместо като човек, който иска да  развие града си към по-добро бъдеще!

Кои според теб са най-сериозните проблеми в Самоков? И какъв е пътят за тяхното разрешаване?

Придържам се към една много добра и изпитана максима: Не може да се управлява с последствията, трябва да се търсят първопричините. Най-фундаменталният проблем е изкуственото поддържане на нисък стандарт на живот, който за мен е под прага на абсолютната бедност, породен от личности, които са в обществено – политическия живот. Това се прави с цел да се смаже какъвто й да било свеж и нов инвеститорски проект, който би осигурил конкурентноспособност, високи възнаграждения и  добри условия на труд. Ако приемем, че  средната работна заплата в Самоков е 600-800 лв., което някои хора ще определят като високо, аз ще кажа, че това е нисък доход под абсолютния праг на мизерията. В тях трябва да се включат битови разходи, социални разходи и лични потребности. Не мога да си представя едно младо семейство с малко дете, как оцелява в най-добрия случай с две заплати от по 800 лв. Това е абсолютна мизерия! Затова главният проблем е изключително ниският, мизерен стандарт на живот в Самоков. Това обяснява и фактът, че младите хора изчезват, а всички знаем, че именно младите поколения са моторът на всяка нация!

Разбира се,  паралелно с ниския стандарт ще добавя, че монополната структура в сектор обществени услуги също е основен фактор за осезаемото обедняване  на хората в Самоков. Монополите също са свързани с икономическия кръг, за който вече говорих, а и се поддържат съвсем открито от властта! Естествено и затова имам готово решение, като още в първите месеци като кмет ще прокарам нормативен акт през Общинския съвет, който ще ликвидира възможността само едно дружество да държи монополна хватка върху една или друга обществена услуга, с цел осигуряване на конкурентна среда за понижаване цените и повишаване качеството на услугите. Също ще се засили и контролът от държавните органи върху търговията на така нужните за хората битови услуги. Като пример за монопол в сектор обществени услуги ще дам газопреносното, водоснабяващото и електропреносното дружества. За мен подобна практика е престъпна спрямо хората, природните ресурси, както и обществената инфраструктура  не са частна собственост за лично облагодетелстване!

Как виждаш тази промяна, която не се случва вече толкова години? Възможна ли е изобщо?

Чрез реорганизация на икономическата сфера на Самоков. Напълно съм наясно, че това не става с магическа пръчка. Най-малкото, защото икономическите доайени в града силно са стиснали юздите на силно компрометираната икономика на Самоков. Необходим е фокус върху нови икономически проекти. И тук искам да добавя, че големи инвеститори, имащи желание да инвестират огромни средства в Самоков вече се свързаха с мен като като независим кандидат кмет, който може да осъществи развитие на нови инвестиционни проекти, заради факта, че съм независим от политическата конюнктура. Естествено, всичко това няма да е възможно,  ако начело на Самоков отново застанат партийно зависими личности!

На какво ще  се основава предизборната ти кампания и какво ще представиш като идеи и виждания на вече определената от теб дата 18 октомври?

На 18 октомври каня всеки един самоковец, който е готов да застане зад една нова позиция, да присъства. Нарочно съм избрал тази дата, само няколко дни преди изборния ден, защото искам моята позиция да е изразена последно.  Нека  хората да си направят аналог между това, което ще предложа аз и смятам да го реализирам и това, което ще предложат вече напълно изчерпаните политически партии. Ще се опитам да организирам нещо по-ново и не толкова суховато. Вярвам, че хората ще бъдат заинтересовани от една нова политическа фигура, каквато е Димитър Лъвски. Аз не съм човек на обещанията, а на действията.

Смятам, че корпоративният вот ще бъде разбит този път. Не защото няма да има хора, които да купуват гласове, а защото има хора които проумяха, че не може да се живее с 50 – 100 лв. еднократно за 4 години. Именно тези хора, които са изтъргували гласа си преди четири години, отново живеят в мизерия. Самоков има историческия шанс да пречупи статуквото. Ако заменим левите с десните няма да има някаква разлика в живота ни. Като сравнение ще помоля хората да погледнат случващото се в България в последните десет години, през които управляват  така наречените „десни“ и да го сравнят със случващото се в Самоков.

Нека всеки един от нас си направи реална равносметка дали се подобри стандартът на живота му през последните години. Дали се подобри покупателната способност на работещите в Самоков? Дали се подобриха условията на труд? Дали се подобриха условията на живот? Да, има хора, които ще кажат, че заплатите са се повишили 3-4-5 пъти… Но инфлацията се увеличи 300-400-500 пъти за този период и не само не се повиши стандартът ни на живот, а обедняхме още повече! Тези избори наистина са важни. Сега е преломната точка за това дали ние ще обърнем поглед към бъдещето или към едно настояще, което е без бъдеще!

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close