Слайд категория

Невероятно, но факт – билетите поевтиняха

AvtogaraНовата година донесе неочакван подарък за самоковци – по-ниски цени на билетите за пътуване. Звучи невероятно, но е факт. Причината за намалението са влезлите в сила от 1-ви януари договори, сключени с фирмите-превозвачи, спечелили обществена поръчка за транспортното обслужване в общината.

Не трябва да се учудвате, ако ви се налага да пътувате до София и на отиване си купите билет от 4 лева, а на връщане дадете 6.50. Това не е някаква измама, а е напълно в реда на нещата. Промяна на тарифите има и по останалите маршрутни линии от общинската пътна мрежа. Желаещите да отидат до Боровец ще трябва да заплатят 1.30 в едната посока вместо досегашните 2 лева. Изменение в посока надолу има и в билетите и картите за пътуване до и от селата. Еднократната стойност на услугата например до Широки дол е 1 лв., до Райово 1.10 лв., което е с 0.30 – 0.40 лв. по-малко. Всичко дотук звучи много хубаво, но не е. Намалението е за сметка на някои от линиите, които са съкратени.

По традиция конкурсите за превозвачи протичат доста бурно. Последният, проведен през 2009 г., беше белязан от множество жалби – едни основателни, други не съвсем. Поради това този път от общинското ръководство предприеха редица инициативи като вид застраховка. Като такава стъпка могат да се определят огледите на място, направени от специално сформирана комисия от Общината. Членовете й се увериха сами в изправността на превозните средства. Целта е пътниците да имат сигурност и комфорт при пътуванията. Досега това беше само добро пожелание и по-скоро изключение, отколкото правило. За отбелязване е, че невинаги цената е решаващият фактор. Като вид доказателство са рокадите в транспортните фирми, изпълняващи маршрутните разписания. При избора на превозвач са взети под внимание предложената цена за пътуване, вида на превозното средство и други подобни неща, които биха повишили качеството на услугата. Въпрос на време е да разберем дали това ще стане, а също така дали претъпканите автобуси най-накрая ще останат в историята.      

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close