ОбществоРегионалниСамоков

Невена Митрева и Любомир Николов представиха книгата си „От Чамкория до Боровец”

Анна Манова

На 20 август в 18:00 часа  в конферентната зала на хотел „Арена” се състоя представянето на новата книга „От Чамкория до Боровец”, която е дело на двамата уредници в Историческия музей Невена Митрева и Любомир Николов. Изданието излезе от печат в началото на лятото и е единствената по рода си книга, проследяваща историята и създаването на най-стария курорт в страната – Чамкория.

Не бяха малко желаещите да се запознаят с интересни факти около създаването на летовището и неговото оформяне като курорт със световно значение. Присъстващите имаха възможността да бъдат част от една ретроспективна разходка във времето, направена лично от двамата автори. Книгата „От Чамкория до Боровец” представлява луксозно издание и е исторически извор, съдържащ богат снимков материал и документи, които свидетелстват за всички факти, изнесени в нея. Включва в себе си множество фотографии, пощенски картички, рекламни материали и публикации.

Повече от две години е отнело на Митрева и Николов да изследват историята на Боровец и поставянето на неговото начало в края на 19 век, и превръщането му в курорт. Символичната разходка обхваща един 50-годишен исторически път. Оказва се, че много малко е известно от историята на 120 – годишния курорт. Това, което подчертаха авторите е, че с открит държавен акт от 1899 година еднозначно доказват, че Боровец е най-старият зимен курорт. Като с това искат да поставят точка на множеството интерпретации по темата във времето. Факт е, че когато са започнали първите строежи на Пампорово, в Чамкория вече е имало дворци, хотел с казино, пансиони, вили, поща, централен водопровод, ресторанти, езеро, алеи, паркове. Формирана е била вече туристическа култура.

В процеса на изследователската си работа Митрева и Николов откриват някои неточности по отношение на исторически факти и обекти на територията на курорта, които веднъж станали публични, се преповтарят във времето и се и се приемат за достоверни, въпреки невярното си съдържание. Това се случва и по отношение на единствената по рода си дървена църква, намираща се и функционираща в курорта. Останало е като информация, че е проектирана от австриец, което не отговаря на истината. Всъщност тя е дело на българския архитект Никола Лазаров. Митрева подчерта, че подробни планове на църквата са приложени в книгата. Едно от ценните открития на двамата изследователи на курорта е най-старият план на Боровец от далечната 1907 година.

В края на представянето се получи диалог между присъстващите и авторите във връзка с миналото и настоящето на Боровец. Самоковци милеят за курорта и неговото развитие. Всеки желаещ можеше да си закупи книга и получи автограф от авторите, както й да я добави в личната си библиотека като една истинска историческа съкровищница, както я определиха част от присъстващите.

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close