КултураОбществоРегионалниСамоков

Невена Митрева и Константин Рангочев получиха плакети за Деня на будителите

Анна Манова

По традиция на 1 ноември – ден за отдаване на почит на народните будители,  Община Самоков организира церемония по връчване на отличия на заслужили самоковци. Това са личности, които са изцяло отдадени и обърнати към просвещението. Съвременните наши будители, които като стожери пазят пламъка на познанието и духовните ценности. И не на последно място са нужният ни добър пример и светла надежда.

Денят на народните будители се отбелязва официално вече 95 години. Обявяването му за празник става през 1922 г. по предложение на министъра на народното просвещение Стоян Омарчевски. По негово предложение на 31 октомври 1922 г. е обнародвано постановление в МС за обявяване на 1 ноември „за народен празник на заслужилите българи”.

Официалната церемония се състоя от 18:00 часа в Сарафската къща. Като всички присъстващи бяха посрещнати във възрожденската обстановка под звуците на саксофон. В ролята на водещи на празника бяха гласовитите момичета от ДВГ „Медени звънчета” към ОУ „Митр. Авксентий Велешки”, под ръководството на Даниела Георгиева. Те изпълниха няколко песни. Кметът Георгиев поздрави присъстващите за празника като подчерта, че е необходимо да отдаваме почит на личностите, които се грижат и в днешните тежки времена за културното ни и духовно израстване. И сподели радостта си от това, че подобен тип чествания са една добра традиция в нашия град.

Тази година отличените за заслуги в развитието на културния живот в Община Самоков са Невена Митрева и Константин Рангочев. Те получиха почетен знак „Златен”, връчен им лично от председателя на ОбС Силвия Стоичева.

Невена Митрева завършва Институра по международен туризъм в Бургас – специалност „Организация на туристическото обслужване с немски и полски език”, завършва и специализация по история в СУ „Климент Охридски”. От 1989 година е уредник в Исторически музей Самоков, завежда Постоянна експозиция и фонд снимки, организира юбилейни чествания, създава образователната програма на Музея. Автор, съавтор и съставител е на музейни издания и каталози и завежда постоянната експозиция и фонд „Снимки”.  Организира юбилейни чествания, създава образователната програма на музея. Автор е на тематико – експозиционния план на постоянната експозиция. Съавтор на експозицията „Кметовете на Самоков” и на експозицията „Самоковски художници и майстори на 20 век” в Художествена галерия „Проф. Васил Захариев”.             Митрева е автор, съавтор и съставител е на музейни издания и каталози: „Самоков през фотообектива 1878-1944”, „Васил Захариев 1895-1971”, „Хроники и пътеписи за Самоков 14-19 век”; „Поздрав от Самоков. Стари пощенски картички”, „Галерия самоковски художници”, „Първите български фотографи”, а най-новите издания са „Златен извор” и „От Чамкория до Боровец” излезли през последните две години.

Доц. д-р. Константин Рангочев завършва Българска филология и Етнология. В момента работи към БАН и е преподавател по „Средновековие и сакралност”  в катедра „Кирилометодиевистика” към Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Занимава се с теренни етноложки проучвания на територията на община Самоков от 1980 г. От 1991 г. е секретар на Асоциация за антропология, етнология и фолклористика „Онгъл”. Благодарение лично на неговата дейност, на работата на Асоциация „Онгъл”  и  Исторически музей – Самоков,  от  2005 година започва проучване на селата на югозападния ъгъл на самоковската котловина, където се намира интересна информация относно  проблематиката за цар Иван Шишман –  интересен въпрос от научна гледна точка. Това поставя началото на Международния научен симпозиум „Царшишманови дни в Самоков”.

Двамата благодариха за отличието и споделиха, че работата за тях е удоволствие. Празникът продължи с коктейл.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close