ОбществоРегионални

На 4 юни се поставя началото на платеното паркиране в Самоков

Самоков 365”

От 04.06.2018г. започва поетапното въвеждане на Синя зона в централната част на Самоков на улици, площади и паркинги – общинска собственост. Платеното паркиране ще важи за леки и лекотоварни автомобили с максимално допустима маса до 2.5 тона и на микробуси с до 12 пътникоместа. Обхватът и местоположението на местата са определени съгласно схема, която ОбС-Самоков прие ма свое заседание през месец декември 2017 г. Както оповестихме още тогава, пратеното паркиране ще струва 1 лв. с ДДС за 1 час престой и ще важи за времето от 08.00 до 18.00 часа в работни дни. Талони за кратковременно паркиране могат да бъдат закупени от лицата, обслужващи платените паркинги или от паркинг автомати, които вече са доставени. До момента има два – разположени в северната част на площад „Захарий Зограф” и южно от паркинга на общината. Съгласно предварително приетите правила плащане може да бъде извършено и чрез SMS на номер 13722 за всички мобилни оператори.

Има възможност и за служебен абонамент

За юридически лица, стопанисващи търговски обекти или банкови институции в зоните с почасово платено паркиране се допуска издаването на пропуск “Синя зона – Служебен абонамент” срещу предварително заплатен абонамент със срок от един месец до една година. Цената на месечният абонамент за паркиране за конкретно  паркомясто, за часовете от 8 часа до 18 часа в град Самоков е 50 лв., с ДДС, а цената на годишния абонамент за паркиране е 500 лв. с ДДС. Юридическите лица и еднолични търговци, желаещи да ползват служебни паркоместа в обхвата на „Синя зона” на територията на община Самоков, подават заявление по образец до кмета на общината. На заявителят се издава пропуск за платено паркиране „Синя зона – служебен абонамент”, в който се вписва точно определеното място за паркиране.Пропускът се издава след заплащане на съответната такса. Същите условия важат и за физическите лица  служебно ангажирани  в сграда, находяща се  в зоната   с почасово платено паркиране. Има разлика в цената, която те ще заплащат. Месечната сума е 20 лв. с ДДС, а годишната 200 лв. с ДДС. Отново се подава заявление към което се прилага копие от регистрационен талон на автомобила, а когато не е собствен – и пълномощно от собственика за управление на автомобила. Също така копие от трудов договор, трудова или осигурителна книжка, а за лицата, осъществяващи свободна професия – регистрация в регистър БУЛСТАТ, от които да е видно, че заявителят е служебно ангажиран в сграда, находяща се в „Синя зона”.На заявителя се издава пропуск, в който се вписва марка, модел и регистрационен номер на автомобила, като и допустимите за паркиране улици или паркинги в непосредствена близост до сградата, където е служебно ангажиран.

Регламентирани са редът и условията за пропуски на платено и/или безплатно паркиране по постоянен и/или настоящ адрес

Право на такива имат лица, които са собственици или наематели на жилище, попадащо в обхвата на „синя зона” и имат постоянен и/или настоящ адрес в района на платеното паркиране. Те също така трябва да са собственици и ползващи  МПС по силата на право, различно от правото на собственост и да не притежават гараж или гаражна клетка в жилищен блок или собствен имот, попадащ или в непосредствена близост да зоните за платено паркиране. Пропуски не се издават на собственици на гаражи, които са променили предназначението им. Отново трябва да бъде подадено заявление по образец до кмета на общината.Пропускът дава право за паркиране само в указания обхват. Той се издава безплатно само за един автомобил. За втори и всеки следващ се заплаща еднократна годишна такса от 60 лв. с ДДС в общината. Към заявлението се прилага копие от регистрационен талон на автомобила, а когато не е собствен – и пълномощно от собственика за управление на автомобила и  декларация от собственика /наемателя/ на жилището. Пропускът важи само за МПС, за което е издаден.

При нарушение на правилата

Ще бъдат поставяни скоби, а такса за освобождаване е 30 лв. Конкретните зони на платено паркиране са обозначени с информационна табела и маркировка. До 15 юни /петък/на гише „Деловодство” в сградата на Общината ще могат да се подават заявления за издаване на необходимия документ, удостоверяващ правото на паркиране в участък на Синя зона. Платеното паркиране започва да действа реално от 18-ти юни. Обхватът му е обозначен с карта, която можете да откриете в сайта на Община Самоков. Тя обхваща цялата централна градска част както следва паркинга на Общината /ул. Македония 34, 34а/, паркинга над р-т „Градинката”, улицата на пожарната, паркинга на профсъюзния дом и магазин „Вилаз”, паркинга при ДНА, паркинга при пощата. За допълнителни въпроси може да позвъните и на тел. 0889757534.

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close