РегионалниСамоковСпортСъбития

На 26-ти юли отново ще гледаме мотокрос на „Ридо”

 “Самоков 365”

Близо две седмици изминаха от състезанието на мотополигон „Горна Росица“ в Севлиево и идва ред на легендарния мотополигон „Ридо“ край Самоков. Предстоящото състезание е трети кръг на BMU European Motocross Championship и втори кръг за републиканския шампионат, и е част от веригата Grand Prix Bulgaria 2020.

Мотополигон „Ридо“, в цялата негова уникалност, винаги е свързван с името на Георги Янакиев, легенда в бензиновите спортове, дългогодишен председател на СБА и БФАС, радетел на спорта и не на последно място човек с голямо сърце за моторните дисциплини и визия, донесла много слава на страната ни. Това ще бъде шестото поред издание на мемориала Георги Янакиев, като неговото наследство на мотополигон „Ридо“ изисква и една добра подготовка от страна на организатора в лицето на СМК „Ридо” – Самоков.

СМК „Ридо” – Самоков вече няколко седмици с подкрепата на Община Самоков работят усилено за реализирането на международното състезание, в което участие ще вземат представители на Гърция и Румъния. Очаква се техният брой да е над 110 участници в различните класове на шампионата. Съгласно заповед на МЗ и съответно на ММС, състезанието се провежда без публика, като няма да бъдат допускани лица извън тимовете на състезателите на мотополигона. С цел да се осигури спазването на заповедта, призоваваме за разбиране от страна на феновете, като по този начин помогнем на организаторите да се концентрират в състезанието, което се очертава да бъде кално. А калта на Ридо е тежка. Особено за състезателите от клас МХ50, които направиха своя първи официален старт в Севлиево преди две седмици и всички видяхме, че всяко начало е трудно, но не и невъзможно. Към момента, лидер в шампионата с актив от 47 точки е Никола Мутафчиев (Панчо Рейсинг Тийм, КТМ), но всички знаят, че при тежки условия, имайки в предвид очакваните дъждове в планинските региони , един такъв клас като МХ50 (а и не само) е непредвидим.

През 2019, пилотите от МХ65 също имаха възможността да изпитат на свой гръб силата на Ридо, като те бяха единствения клас който се проведе в 100% дъжд, като дори и най-добрите имаха своите трудности. Лидер в шампионата при „малко по-големите“ след два кръга е Дани Цанков (М6 Ямаха Рейсинг Тийм, Ямаха, 97т.), следван от Венцислав Тошев (Мото Спорт Варна, КТМ, 91т.), а трети със 73 точки е Илия Димитров (Киппен МХ Рейсинг Тийм, КТМ).

За големите от клас МХ85, мотополигон „Ридо“ се явява едно технично трасе, с достатъчен брой елементи, като преодоляването на някой от тях е определящо за крайното класиране и въобще за представянето, но като цяло и трите класа изброени до момента все още се считат за подготвителни и треньорите не би следвало да са изцяло сериозни и изискващи към своите пилоти. 6 точки е разликата между лидера Мирослав Димитров (Киппен МХ Рейсинг Тийм, Ямаха, 87т.) и Християн Георгиев (Мото Спорт Варна, КТМ, 81т.), а трети в класирането е Живко Иванов (Елхово Рейсинг Клуб, КТМ, 78т.). В Севлиево, в играта се намеси и Золтан Ордог от Румъния който е потвърдил участие в Самоков, така че ни очакват интересни стартове при 85-кубиковите на Ридо.

В клас МХ2 кубатурата и уменията на състезателите вече са по-сериозни и в очакваните условия, четиритактовите машини ще „стъпват“ по спокойно спрямо по малките си двутактови събратя от МХ50-65-85. През 2020, клас МХ2 се очертава един изключително конкурентен клас в който на практика всяка една минимална грешка може да коства евентуална подиумна позиция на някой от състезателите в топ 10. Николай Малинов (Киппен МХ Рейсинг Тийм, КТМ, 92т.) имаше не-лек уикенд в Севлиево, но продължава уверено да води в класирането като показва добра техника и издръжливост в изминалите 4 старта от шампионата. Съотборникът на Малинов, Жулиан Георгиев (Кавазаки, 75т.) направи лош първи манш (след едно масово падане на първия завой) и изостана от лидера, но като основна заплаха за джуниърите в клас МХ2 се явява Хакан Халми (МСК Севлиево 2004, КТМ) който на родна почва в Севлиево, макар и участник в купчината на първия завой, надделя над всички и показа, че тази година ще се бори за шампионската титла и има предпоставките да я спечели. Но има още много стартове до тогава, особено като имаме в предвид израстването на Алекс Димитров (Мото Спорт Варна, КТМ, 66т.) и Виктор Нейчев (МСК Еърмакс Рейсинг, Ямаха, 66т.) които си изпатиха от персонални грешки в Севлиево, но показаха скорост и хъс, достойни за топ 3 позиции в шампионата. Майкъл Иванов (Пловдив Мотор Спорт, КТМ, 100т.) подхвана своята типична серия от победи, вече в клас МХ1, която може само да радва почитателите на мотокроса и въпреки, че една неприятна травма го тормози през последните 4 седмици, Иванов показа, че може и привидната лекота с която насочва своята 250-двутактова машина е резултат от много много труд и упоритост.

Бройката на пилотите в клас МХ1 не е голяма, но пък качеството на битките които наблюдаваме си заслужава и е истинско удоволствие за феновете на най-голямата кубатура в шампионата. Втората позиция след два кръга заема Стефан Нейчев (МСК Еърмакс рейсинг, Ямаха, 80т.), а трети за момента е Калоян Илиев (МСК Севлиево, КТМ, 76 т.). Мотополигон „Ридо“ е едно отлично трасе за големите машини и там те ще могат да разгърнат потенциала си в „легендарни“ условия. Стигаме и до клас МХ, където Григор Царев (Джи Ар Си Моторспорт 2020, КТМ, 100 т.) е взел максимума до момента като точки и явно не мисли да връща газта до края на шампионата, като се опита да спечели възможно най-много победи преди мини лятната ваканция която предстои през август. Малко по назад в точките, но също с добро темпо виждаме съотборника на Царев – Александър Ленев (КТМ, 68т.), а трети е Марин Маринов (НСА моторспорт, Хонда, 57т.).

Най-изявеният от клас Сеньор (45 плюс) засега се очертава да е Васил Стоянов (Киппен МХ Рейсинг, Хонда, 94т.), който взе максимума в Севлиево след фалстарта на основния си конкурент Димитрис Керамидас от Гърция. Но Васил едва ли ще полегне на стари лаври, защото Николай Нанчев (Пловдив Мотор Спорт, Ямаха, 70т.) , както и съотборниците от АИТ Рейсинг Тийм – Атанас Петров (КТМ,68т.) и Янко Зоков (Кавазаки, 67т.) имат не малко опит натрупан през годините и ще се възползват от всяка констатирана слабост на лидера.

Част от официалния календар на федерацията през 2020 бе и състезанието M6 YAMAHA JUNIOR CUP, но поради редица негативни обстоятелства свързани с епидемията, то няма да се проведе като отделно състезание през годината, а ще бъде част от Grand Prix Bulgaria 2020 тази седмица на Ридо. Специално класиране за купата, ще получават състезателите в класовете МХ50, МХ65, МХ85 и МХ2 Junior, като целта за в бъдеще е тези серии да получат стабилен календар включващ и международни кръгове.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close