ОбществоРегионални

На 23-ти февруари ще има нов протест срещу цената на водата

Самоков 365

„Самоковска вода за самоковци” – под този надслов ще протече поредният организиран протест срещу високата цена на водата.  За първи път масовото недоволство беше изразено в средата на месец декември във връзка с увеличението от един лев. То стана факт след решението на КЕВР и предложения бизнес план от страна на „ВиК-София” ЕООД. Предприетата стъпка се оказа изненадваща за самоковци и беше „сервирана” със сметките, които се плащаха на две бележки – по старата и новата цена.

На протеста пред ВиК дружеството в Самоков събралите се изразиха категоричното си мнение против натрапеното тихомълком увеличение. По думите им то е неоснователно, тъй като водата се доставя по гравитачен път. Ръководителят на  ВиК района в Самоков  Ивайло Добруджански и Никола Нитов – управител на „ВиК-София” ЕООД споделиха мотивите затова. Те са свързани най-вече с бъдещите инвестиции, които дружеството има намерение да направи. Самоковските абонати обаче поставиха под съмнение плановете. Не последва никакъв резултат от исканията за преразглеждане на решението. Такъв нямаше и във връзка с писмото, изпратено от кмета Вл. Георгиев до МРРБ, Иван Иванов-председател на КЕВР и Илиан Тодоров – областен управител и председател на АВиК-София област. На този фон от началото на годината и месец януари в сила влезе ново увеличение от 0.05 лв., съгласно утвърдения бизнес план на дружеството. Така цената скочи от 2.59 на 2.64 лв./куб.м.

„След успешния протест от декември и безотговорното мълчание по поставените въпроси от страна на заинтересованите институции, ще действаме отново” – решени са организаторите – Мария Галчева и Екатерина Василева. Планиран е нов протест, насрочен за 23-ти февруари /неделя/ от 13.00 часа на площад „Захари Зограф”. „Целта на самоковци е да има една справедлива цена. Законът ни дава възможност за излизане от АВиК и обособената територия на „ВиК София” ООД и за създаване на общинско ВиК с обособена територия самоковска община.  Това може да стане с решение на Общинския съвет. Оттам насетне задача е ОбС да вземе това решение. Искаме справедлива за нашите условия цена, която да постигнем чрез общинско ВиК предприятие” – категорични са те. Очакванията са да се съберат достатъчно хора, чието мнение да се вземе под внимание.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close