ОбществоРегионални

На 22-ри ноември ще бъде връчена наградата „Анастас Карастоянов”

Самоков 365

Вече е ясен носителят на наградата по фотография “Анастас Карастоянов” 2018, както и имената на финалистите – участници в заключителната изложба, която ще се състои на 22 ноември в художествена галерия “Проф. Васил Захариев” – Самоков.
Жури в състав проф. д-р Атанас Кънчев – преподавател по фотография в НАТФИЗ, доц. Никола Лаутлиев – преподавател по фотография, доц. Петър Абаджиев – преподавател по фотография и Милан Христев – носител на наградата за 2017 каза своята тежка дума относно избора на тазгодишните призьори. Общо97 фотографи бяха изпратили творбите си за участие във второто издание на конкурса. Журито прегледа близо 1500 от творбите като подбра от тях най-интересните, качествените и майсторски изпълнени.

Интересни дискусии, професионални коментари и оценки бяха направени по време на заседанието. Всеки от членовете имаше собствена визия и оценка за кадъра, майсторството на фотографа, посланието на снимката и др., като разговорите целяха да се прецезира максимално подбора и за финалната изложба да останат най-стойностните творби.
Съобразно статута на наградата, статуетката на Карастоянов се присъжда само за черно-бяла фотография. За 2018 г. са обявени пет категории – портретна, улична и актова фотография, природа и спорт. Самоковецът е считан за основоположник на българската фотография, което е и основният мотив за учредяването на националната награда по подобие на тази за изобразително изкуство, носеща името на „Захарий Зограф”. На 22-ри ноември тя ще бъде връчена за втори път.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close