Самоков

На 21 септември излезте с колело

Община Самоков също е мобилна

%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%b5%d0%bb%d0%be

 Община Самоков се включи в Европейската седмица на мобилността, която е обявена от 16 до 22 септември. Тази година кампанията се провежда под мотото „Интелигентно придвижване – силна икономика”. Сред водещите цели на инициативата е насърчаване на европейските общини да въведат и подпомогнат устойчивия транспорт, като по този начин осигурят на гражданите по-чиста околна среда и по-здравословен начин на живот.

Община Самоков се стреми да направи мрежа от велоалеи, чрез които да се даде възможност за ползване на велосипеда като транспорт за придвижване в градската среда. С актуализацията на Генералния план за организацията на движението  в община Самоков са залегнали маршрутите на велоалеите, които са изградени и които предстоят да се изградят. Във връзка с Европейската седмица на мобилността Община Самоков ще организира за децата велообиколка по изградените велоалеи на града, както и забавни игри на колела, тротинетки, ролери, скейтбордове. Целта е чрез игри децата да бъдат възпитани отрано за по-здравословните и екологични възможности за придвижване.

Община Самоков призовава и гражданите да се присъединят към инициативата, като на 21 септември се придвижват с алтернативен транспорт – велосипеди. По този начин освен, че ще покажем, че придвижването с велосипеди е по-здравословно, за ден съпричастност ще се намалят вредните емисии от автомобилите, но и значително ще се намалят паркираните автомобили по улиците в градската среда. Кампания от един ден не разрешава проблемите с трафика и паркирането, но е стъпка да се покаже, че от личния ни избор и принос, може да се върви към разрешаване на проблема.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close