Спорт

На 12 и 13 септември – ендуро в Самоков

enduroАнелия Балабанова

И тази година месец септември ще предложи изобилие от емоции, адреналин и приятни изживявания за любителите на моторите и високите скорости. Самоков  е домакин на поредния кръг от републиканския БГ ендуро шампионат, който ще се проведе на 12 и 13 септември. Поне 20 АТВ-та и 40 мотора ще застанат на старт, информира Венцеслав Каньов, който е част от екипа и отговаря за трасетата. Състезателите ще изминат разстоянието от „Билла”  до учителския бент, където са стартът и съответно финалът на надпреварата. Мястото на събитията през втория ден е импровизираното затворено трасе между бензиностанция SHELL и СБА. Организаторите са се спрели на тези места, защото са достъпни за автомобили и повече зрители ще могат да се насладят на неповторимата гледка.

Съгласно регламента на състезанието моторите ендуро ще бъдат разделени в два класа – standart и expert. Важно е да се отбележи, че трасето за standart е значително по-леко от това за expert като километри  и като трудност. Едно от главните действащи лица, свързани с организацията на надпреварата е Тодор Христов, познато име от рали „Париж – Дакар” . Сред участниците в ендуро шампионата ще видим Тодор Кабакчиев, който се класира 26-ти в Ерцберг Родео /Австрия/ от общо 2 000 души.

В рамките на състезанието  ще има и трофи за джипове по маршрут Боровец-Шипочан, втория ден към Говедарци и третия по затворено трасе. Самоков ще бъде домакин на финалната надпревара  и награждаването на победителите в шестото издание на „Балкан маратон рали”. То ще проведе в периода от 6 до 12 септември на територията на три страни – Македония, Албания и България. Стартът е на брега на красивото Охридско езеро с един етап в Албания, маратонски етап до България и финал в ски курорта Боровец до Самоков. Ще има и специално трасе за туринг клас. През шестте състезателни дни са предвидени много забавления, три бивака в три национални парка и 1500 км. специални етапи…не е за изпускане.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close