Седмицата

На флашмоб в Райово

Raiovo„Върти се тежко, човешко хоро и вплели ръце хората танцуват,
две три стъпки, пристъпват напред, а после една назад.”

Ще танцуваме ли?

Бързо реши и се ти включи –

с нас във флашмоб се раздвижи!

Динамична музика и лесни движения,

За млади и стари – силни емоции и тръпки, големи постижения!

Стъпка – в ляво, стъпка – в дясно,

Лесно е, за всекиго е ясно!

Завърти се сега, пляскаме с ръце,

Присъедини се, забавлявай се от все сърце!

По време на Европейската седмица на движението и спорта, по инициатива на Сдружение Възможност (Possibile NGO) в партньорство с танцов състав Райовска китка”, детски танцов състав „Палакарийчета”, читалището и кметството в Райово беше организиран флашмоб „Вито се хоро играе…”, който имаше за цел да мобилизира повече граждани да бъдат физически активни. В неделя десетки хора излязоха на площада, за да се повеселят и раздвижат дружно. Извиха се кръшни хора, а желаещи да се включат в тях не липсваха.

Подобно събитие се провежда за първи път в общината, а Райово е едно от малкото села, които се включват в инициативата. Организираното мероприятие е включено в графика на Европейската инициатива “MOVE Week 2013”.

Европейската седмица на движението и спорта /MOVE Week/ се провежда в цяла Европа, с цел да насърчи по-мащабното участие във физически дейности и спорт и да допринесе за 100 милиона повече физически активни европейци до 2020 година.С присъединяването си към MOVE Week, всички ние имаме активна роля за повишаване на физическото и социално благополучие, както и генериране положително отношение в подкрепа на една амбиция – повече движение и двигателна активност

“MOVE Week 2013” се провежда в периода 07-13 октомври 2013 година във всички държави, членки на ЕС и мотивира спортни и младежки организации, национална и местна власт да бъдат активни и да насърчат и подкрепят физическата активност и да промотират ползите от нея. Кампанията в България се провежда за втора поредна година, като най-важната задача е популяризирането на масовия спорт.

Огранизатор на проекта в Европа е ISCA /Международна асоциацияза култура и спорт/, а координатор за Източна Европа – сдружение WOW Sport – гр. Пловдив. Евроспорте официален медиен партньор на кампанията.

„Ние вдъхновяваме младите хора да участват активно, като се самоусъвършенстват и развиват, защото вярваме, че всичко е възможно, ако истински го желаеш!” – категорична е Виолета Златкова от сдружение „Възможност”.

Освен повишаване на двигателната активност, изяви от рода на флашмоба целят да подпомогнат развитието на гражданското общество и стимулират свободния обмен на идеи и информация, интелектуални ценности и модели на сътрудничество. Наред с това да противодействат на негативните явления сред младите хора и подпомогнат развитието на качествено и приложимо в практиката образование, социалното подпомагане и квалификацията на младите и възрастните хора. Не на последно място, способстват за изграждане и реализиране на програми и инициативи в сферата на образованието, социалната и професионална интеграция на младежи и възрастни, осъществяване на европейски инициативи, програми и проекти.

Дейностите, чрез които това ще се постигне са свързани с разработване, осъществяване и съдействие за реализацията на програми, проекти и инициативи. Друга възможност е организирането и провеждането на екологични, културни, спортни, социални и художествени мероприятия; на консултации, семинари, срещи, кръгли маси, симпозиуми, конференции, форуми и др. Предлагане и прилагане на различни форми за обучение и квалификация, както и създаване и участие в партньорски мрежи с национални и чуждестранни организации и институции.

Мисията на организаторите е да заживеем в един по-добър свят. Най-краткият път, по който може да стане това, е чрез масовия спорт, гарантиращ здраве и дълголетие.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close