Долна Баня

На ти булка Спасовден в Долна баня

 

P1120305Въпреки мрачното и дъждовито време хиляди долнобанци и жители от съседните селища в Долнабанското корито, както и много гости от близо и далеч, се стекоха в историческата местност „Свети Спас” в курорта Долна баня в подножието на величествената Рила планина, за да отбележат празника на Долна баня на големия християнски празник „Възнесение Господне”.
По традиция с голям събор всяка година тук на голямата поляна след Светата Божествена литургия и водосвет за здраве, благополучие и благоденствие и литийното шествие около манастирската църква „Свето Възнесение Господне”, отслужени от енорийския свещеник иконом Пламен Димитров, жителите на рилското градче се веселят до насита.
Така бе и в четвъртък, въпреки ръмещия на моменти дъжд по време на официалната част и концертната програма.
Празничната програма започна с химна на Република България, след което кметът на община Долна баня Владимир Джамбазов поздрави своите съграждани и гости, като припомни славните страници от историята на историческия манастир „Свети Спас” и неговите защитници, бранили до последен дъх своята вяра, род и  чест българска.
Приветствие поднесе и председателят на местния парламент Лиляна Драганова, след което отец Пламен освети празника и събора и поръси със светена спасовденска вода официалните гости, спред които бяха и народните представители Владислав Горанов, Ирена Коцева и търговският представител на посолството на Виетнам у нас господин Хо Ан.
В последвалата богата концертна програма за празника на Долна баня участие взеха местни самодейни изпълнители, групи и състави от Обединеното детско заведение „Юрий Гагарин”, Средното общообразователно училище „Неофит Рилски”, народно читалище „Рила-1898” и пенсионерския клуб „Надежда”, както и популярните – хумористът Димитър Туджаров – Шкумбата, попзвездата  Маргарита Хранова и народната певица Румяна Попова.
До късния следобед в подножието на планината празнуваха местни и гости. За децата, както и за по-големите, имаше естествено подаръци от многобройните сергии.
 А празничните трапези събраха големите долнобански родове, както и този на семейство Димитър и Цецка Зафирови.
Бате Митко и тази година отгледа голямо агне за курбан – около 30 кг. за здраве и берекет на фамилията за събора. Спасчо – така от години, по традиция, той кръщава най-хубавото животно, което принася след молитвата на свещеника в жертва за всички негови гости на софрата. И  отточи от върлата домашна ракия,  която сложи на масата и всички  вдигнаха чаши за наздраве.
  След като ароматът на босилковата китка на свещеника се смеси с аромата на печения курбан и спасовденската вода, народното веселие от подножието на Рила слезе на централния площад в града, където до късно вечерта продължи народното веселие на долнобанци.
По традиция се извиха многокатови хора и настроението достигна кулминация с финала на празника – красивата тържествена заря в юнското долнобанско небе, така, както природата бе дарила Долна баня за празника с многоцветната небесна дъга.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close