ОбществоРегионалниСамоков

На събор в село Клисура

Анна Манова

Летните месеци са време на събори. В повечето самоковски села кипи веселба, приготвят се вкусни трапези, хапва се курбан за здраве. Близки и роднини се завръщат по родните места, за да усетят топлината на родния дом, на бащината къща, на чакащите ги на прага родители. Съборът е време на родовите срещи.

Така празнуват и в самоковското село Клисура. По традиция съборът се провежда през последната събота на август. Тази година се падна на 25 август. Началото на събора обикновено започва с раздаването на курбана, като преди това беше осветен от отец Любомир Мишков. Това стана около 12:00 часа в двора на кметството. Всички желаещи можеха да си вземат от вкусната гозба, наречена предварително за здраве и берекет. А след това да споделят трапезата си на сладки приказки с близки хора.

Веселата част продължи в 17:30 на мегдана. За музикалното оформление и за настроението на всички, излезли да се повеселят, се погрижи оркестър „Гейзера” от гр. Сапарева баня. В програмата се включиха и певческа група „Иглика” към НЧ „Пробуда 1920” с няколко свои изпълнения. Пъстрото хоро поведоха танцьорите от състава към читалището. Кметът Елена Симонова също поздрави клисурци и гостите на празника като им пожела здраве и повече добри срещи. Тя изрази своята благодарност към Стефан Докузов и Георги Ласкин, които са помогнали със средства за изграждането на навес на центъра. Официални гости на събора в селото бяха кметът Георгиев, зам.-кметовете Кленова, Сайменов, Шехтанова, и народният представител Радослав Стойчев.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close