ОбществоРегионалниСамоков

На Спасовден в Белчин

„Самоков 365“

Днес на крепостта Цари Мали Град бе истински празник. Традиционно  в самоковското село Белчин на Спасовден се организира тържество с богата фолклорна програма и се раздава курбан.

Кметът на селото Венета Балабанова изтъкна, че този празник е дълбоко вплетен в историята на Белчин. Хълмът, на който се намира крепостта, се нарича Свети Спас. На него се намира едноименното оброчище, а и самата църква, която бе реставрирана като част от крепостта, се нарича Възнесение Господне. Балабанова подчерта, че тук на това място са съчетани история, традиция и духовност.

Кметът на община Самоков Владимир Георгиев изказа признателност и благодарност към Симеон Пешов, който посвети голяма част от живота си на възстановяване на историята и традициите на Белчин, както и на семейство Пешови, че продължават делото му да подпомагат културния живот и опазването на традициите в селото.

След официалното откриване започна празничната програма. Водещ на събитието бе Зоя Станкова. В програмата взеха участие Клуб по народни танци „Витоша”, талантливата Диана Чаушева с музикалния съпровод на Вели Чаушев. Кръшни хора се извиха на песните на популярния фолклорен певец Янко Неделчев. Всички, дошли на празника, похапнаха вкусен курбан.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close