Седмицата

На ски в „Боричо” – някой друг път

boricho5Анелия Балабанова

Боричо – една от безспорно добрите идеи, свързани с развитието на туризма и масовия спорт в Самоков претърпя пълен провал. След първоначалната еуфория около откриването и краткото време /около две години/, през което съоръжението работеше и радваше децата на Самоков последва пълно затишие. Обективни и субективни факти и обстоятелства попречиха на това районът да продължи да се развива. Независимо от южното изложение на склона се задържаше достатъчно масивна снежна покривка, която успяваше да привлече и най-запалените любители на ските. Удобното и лесно трасе се оказа особено подходящо за  прохождащите в зимните спортове самоковци и гости на града. Сред постоянните посетители на обекта бяха  учениците,
децата от местните детски градини  и  възпитаниците на спортните клубове. Те имаха възможност да ползват лифта на Боричо напълно безплатно. Много от туристите на Боровец също предпочитаха да слязат в града, заради сравнително по-ниските цени и спокойната обстановка. Важно е да се отбележи и икономическият ефект – цените на имотите около съоръжението се увеличиха неимоверно, а районът стана популярен като самоковският „Ориндж Каунти” – кварталът на богатите. Уви, тази идилична картина се оказа кратка.

Припомняме, че зимният ски комплекс беше изграден от дружеството „Борико 2007”, в което съакционери са Община Самоков и „Ел Ем Импекс”. Плановете и добрите намерения за традиционни състезания, начертани при откриването на съоръжението през януари 2008 г. и в присъствието на двете страни – Христо Ковачки и тогавашния кмет Ангел Николов останаха да висят във въздуха. Най-голямото предимство за посетителите  бяха оформената писта и  лифтът, често използван и като входна врата към прекрасната гледка в гората и панорамата към вр. Мусала, Ястребец и Мальовица. Имаше идея да се изградят също скиорна и ски-гардероб, които обаче така и не видяха бял свят. Вместо това и малкото построено беше съсипано за нула време.

Строителството на двуседалковата въжена линия започна още през лятото на 2006 г., но липсата на сняг забави пускането му в експлоатация. Известно време това се изтъкваше като основен мотив за замразяването на инвестиционните намерения около Боричо. Друг решаващ фактор се оказаха разправиите и неволите около бизнесмена Христо Ковачки, който беше основният двигател  практически стопираха по-нататъшната  реализация на проекта. Доста след това той продължаваше да декларира подкрепата си – морална и финансова относно изграждането на един наистина приличен зимен комплекс, но не среща разбиране.Това води до днешната гледка, част от пейзажа в тази част на Самоков. Лифтът, за който стана дума вече не работи. Градските легенди заговориха, че той не е притежавал необходимите разрешителни, за да продължи неговата експлоатация и съответно това би застрашило живота на хората, които го използват. Типично по български се появиха опасения, и то основателни, че по-ценното – двигател, железа и т.н. ще изчезнат. Само по техните останки и по спомените може да съди, че на това място някога е имало нещо, за което вече се говори в минало време. Въпреки това надеждите, че тази хубава идея ще възкръсне за нов живот като птица феникс от пепелта. Дали тези очаквания ще се оправдаят само времето ще покаже. При всички случаи обаче трябва да се предприемат мерки за облагородяването на това място, около което се отглеждат и много животни. Намеренията на общинското ръководство са там да бъде изградена поредната детска прощадка. Макар и крачка в правилната посока, това е твърде малка стъпка по пътя и инерцията, набрани преди години за изграждане на едно ново и модерно курортно селище.
 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close