Любопитно

На Седемте рилски езера посрещнаха Джулай морнинг с гайди

кадър: Марин Маринов Маринов

„Самоков 365”

За първи път традиционното посрещане на Джулай морнинг беше изместено на едно далеч по-атрактивно място – Седемте рилски езера. Сред прекрасната природа на височина от 2222 метра, под съпровода на 22 гайди /който бяха част от 101 каба гайди/ и с участието на Танцов ансамбъл при НЧ „Зора”, гр. Дупница, всички желаещи успяха да се насладят на едно по-различно посрещане на юлското утро.

Това е една интересна инициатива и възможност за всички онези, които имат желание да са част от масовото посрещане на изгрева на 1 юли, но нямат възможност да бъдат на морето точно на този ден.  Пъстро хоро се изви над Рилските езера, а мелодията на гайдата се разнесе във въздуха и изпълни пространството с усещане на родно, близко, българско. Над 250 души посрещнаха топлите лъчи на юлското слънце.

Сн. Марин Маринов Маринов

Началото на събитието беше поставено с едночасов преход към езерата, от където се разкри невероятна панорама към така очаквания изгрев. Мероприятието е по инициатива на Пламен Мирянов, основател на фондация „Нашият дом е България”, със съдействието на “Чемпиънс фактори” и “Рила спорт”. Заедно с това беше заснет и клип за посрещането на Джулая, продуциран от Пламен Мирянов и Славейко Стайков.  „Избрахме този начин на посрещане на юлското утро, защото дестинацията е едновременно по-близка, отколкото морето, и по-красива. Всички ние, които се включихме, сме влюбени в красотата на гората и планината. Седемте рилски места е едно емблематично място. А това беше прекрасен повод да се съберем”, каза за „Самоков 365” Мирянов.

Организаторите имат желание посрещането на Джулай морнинг да се превърне в традиция, както се случва в последните няколко години с изкачването на връх Мусала, отново за 1 юли.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close