Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

На Петровден в самоковското село Марица

Любомир Кузев

Два дни жителите и гостите на самоковското село Марица с курбани празнуваха големия християнски празник в чест на светите първовърховни апостоли Петър и Павел – Петровден.

След тържествената света литургия в местния храм “Успение на Пресвета Богородица”, отслужена от отец Емил Дамянов, миряните от селото и техните гости от близо и далеч се отправиха с литийно шествие към открития преди две години нов параклис, носещ името на двамата братя светии Петър и Павел. Тук отец Емил отслужи празничен водосвет за здраве и благополучие и поръси със светена вода всички присъстващи. За Петровден специално бе приготвен и раздаден курбан – вкусна боб чорба.

Празничното настроение се пренесе и на следващия ден в местната църква.

Сутринта в храма отец Емил отслужи тържествена света литургия в чест на Събора на светите славни и всехвални дванадесет апостоли. В двора на светата обител, под ръководството на главния готвач Стефан Величков, който е готвач в двореца “Царска Бистрица” в курорта Боровец, десетки жени и мъже от селото приготвяха празничен курбан. Когато той беше вече готов, църковната камбана удари и прикани местните хора и гостите на тържествен водосвет и раздаването на курбана, който тази година достигна 1 000 литра. Сред миряните бе естествено и кметът на селото Теменужка Димитрова, както и много хора от съседните селища – град Долна баня и селата Радуил и Гуцал, дошли в празничния ден да се черкуват и вземат от чорбата за здраве и благоденствие.

Сред пъстрото множество бе и семейство Ваня и Иво Йовови от София заедно със своите две деца – 5 – годишният Иван и едногодишният Петър, който почерпи за своя имен ден. Те отскоро са си закупили къща в село Марица и често в почивните и празничните дни са тук сред своите нови приятели.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close