Регионални

На Никулден

Откриха нов параклис в Продановци

Анелия Балабанова

paraklis2Тазгодишният Никулден се превърна в двоен празник за жителите на Продановци. В деня на Свети Николай беше открит и осветен новоизграденият параклис “Св. Николай Чудотворец”. Инициатор за построяването му е Никола Мангалджиев, който сам, в рамките на няколко месеца – от март до декември-  съгражда светинята. „Нашият род има история. Прадедите ми, идват от Солун през 1842 г. и донасят с тях една икона. Тя стои в църквата Св. Никола и винаги на Никулден мъжете от рода /Янкови/ се събираме – пие се вино, хоро се играе. Жените не участват и това е т.нар. лонджа /събиране на мъже/” – споделя магистър-фармацевтът. По-нататък в разказа си споменава как иконописецът Цондю Цондев прерисувал иконата и същата е осветена.

Никола Мангалджиев не крие желанието си един ден тя да се предаде на неговия внук – Николай. Връщайки се отново на родовата история, известният магистър-фармацевт от Самоков припомня, че другият му род – Мангалджиеви от с. Рельово, чийто потомък е, са имали три видни и самокòв. Те са построили и една от цъparaklis3рквите в селото. Този стремеж и близостта до Божия храм намират своята проекция и в наши дни. Така един ден както си бере билки край могилата около Продановци, Никола Мангалджиев вижда счупен бор във форма, която наподобява кръст. Овцете от селото често лягали на това място, което го навежда на мисълта, че то притежава особена енергия. От месец март дърво по дърво започва строителството на параклиса, който навръх Никулден беше осветен от отец Михаил. По стара българска традиция гостите на празника похапнаха вкусен рибен курбан, приготвен от есетра, бял амур и изрезки от сьомга.

През пролетта пространството около параклиса ще бъде облагородено. Той ще бъде винаги отворен и в него всеки е добре дошъл. „Няма да се заключва, Господ пази”, уверява ни на изпроводяк създателят му.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close