ОбществоРегионалниСамоков

На Никулден – едни хапват шаран, други се хващат на въдицата

Анна Манова

Никулден е сред големите и почитани български празници. Денят на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите е всенароден празник и се почита и в семействата, където няма именик. Традиционно българите приготвят богата празнична трапеза, а царят на ястията в този ден е рибата.

Това, което вълнува всички, които ще заложат на приготвянето на различни рибни ястия, е цената на рибата и нейното качество. Или с други думи дали ще си приготвят шаран на сносна цена или ще бъдат уловени на въдицата. Обичайно явление е дни преди празника цената на рибата да се повишава, както и търсенето й.  Цената варира в различните търговски обекти. А потребителят може да избере дали да купува от големите вериги или да заложи на специализираните магазини в града.

За това какво се търси и предлага потърсихме мнението на търговците на риба в Самоков. Малък е броят на специализираните магазини за риба в града. В един от най-старите такива в Самоков поясниха, че предлагат на място жива риба. А разнообразието е спрямо джоба на самоковеца. Подчертаха, че се стараят да запазят баланса между цена и качество. И тази година сред най-предпочитани са бялата риба, шаранът, пъстървата и скумрията. Живият шаран се търгува на 6,90 лв. за кг.,  пъстървата е 9,90 лв/кг., а чистената скумрия е 7,90 лв. /кг. Не залагат на екзотичните риби, заради завишената им цена, но все пак може да намерите там паламут, северин, бяла риба, акула. Местните търговци не скриха огорчението си, че все повече се залага на пазаруването в големите търговски вериги, където в голям процент се купува замразена риба или на някаква промоция. Те обичайно са посещавани от редовни клиенти, които им се доверяват не само на празника.

От своя страна търговските вериги предлагат по-богато разнообразие на рибни видове. Тази година шаранът е около 5 лв. за кг., бялата чистена риба около 7 лв., скумрия може да откриете в порядъка 2,99 – 8,00 лв., в зависимост в коя верига пазарувате и каква отстъпка има, пъстървата е около 8-9 лв. На тазгодишния Никулден най-солено излизат филето от сьомга, филе от акула, ципура, лаврак и веслонос.

Риба може да си закупите й от рибарник в града, където може да откриете обикновена пъстърва на цена от около 9,50 лв. /кг/, сьомгова пъстърва за 10,70 лв. /кг./ и шаран за 8,40 лв./кг./.

Дали купуваме прясна риба е другият въпрос. Търговци обясниха, че ако рибата е с главата това може да се познае по т.нар. „бистър поглед“, да не е изсъхнала и когато се размрази да не е прекалено мека. Гарантират, че рибата за Никулден при тях със сигурност ще е прясна, а цената няма да се вдигне драстично. Апелират потребителите когато избират риба да проверяват сроковете за годност и произход, за да не се почувстват „удавени“ в голямото предлагане.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close