Култура

На ниво под това, което ни дава институцията не можем да падаме! /Коментар/

читалище2Зоя Станкова

“Със скандали, нападки и недопустим тон премина разпределянето на субсидираните бройки”, с тези думи започна репортажа на канал „Рила” за срещата в Общината. И какво? В крайна сметка, видя се на някои хора от културната сфера де им е културата!
Няма да се развиваме, докато гледаме личните си изгоди, докато се чудим как да вземем и настойчиво отричаме чуждия труд и успехи! Въпреки, че творците са индивидуалисти, културата е колективна!
Съгласете се, не е възможно да се съпоставят читалище-паметник на близо 160 години – с история, с дух, със самосъзнание, с национализъм в себе си, с което и да е друго читалище, особено с „новоизлюпените”.
Излизам от момента, че на фона на 3500 читалища в страната, само нашето, самоковското е читалище-паметник.
Нещата просто са несравними. Всяка институция си има своите болки и поводите за усмивки. Независимо селско или градско читалище, всяко едно работи за общата кауза – култура. Култура, която не трябва да разделя, а да обединява хората, които милеят за родното и ценят стойността на читалището и неговото дело, които са изпитани в миналото.
Читалищните институции са създадени в робски времена и са приели облика на народа такъв, какъвто трябва и иска да бъде. Те са били моралната и до известна степен (от към притежания на книги) материална светлината в онези години, когато народът се е лутал между себе си и неговите подтисници.
На фона на една борба за читалищно съществуване, на фона на една искра – национална и просветна, какво направихме ние на отчетното събрание? Принизихме духовното до материалното и се опитахме да го търгуваме! Не е ли срамота? Не е ли грях?
Кой ще си върши работата съвестно и кой не, кой къде и в какво си влага средствата – това се вижда. И нека не съсипваме ценността на институциите си с обезцененото мислене, което добиваме.
Тонът на събранието беше изключително грозен и грешен. Нападките към представителите на Читалище-паметник „Отец Паисий-1859” напълно неоправдани. Само ще си позволя да вметна, че ако наистина средствата ни достигаха най-малкото нямаше да ни пада мазилката от външната фасада. Елементарно!
Умишлено, сигурна съм, никой никого не иска да подцени или обиди, но за съжаление има налични и негативни моменти. Както за съжаление и нашата институция, която многократно съм се изразявала е етикетът за култура на община Самоков, днес стана нарицателно. Защо? Защото някои решиха, че на нас субсидията ни е голяма.
Мили хора, уважаеми колеги, много моля преди да ни нападате замислете се над най-простичките неща като например как се поддържа една подобна сграда – отопление, малък и голям салон, гримьорни, репетиционни и прочие.
Имаме 228 души членове. Изпратихме отминалата 2015 година със сто на брой успешно проведени мероприятия. В нашето читалище функционират четиринадесет творчески колектива, които непрекъснато се изявяват – на наша сцена – самостоятелно или съвместно, на градски тържества, по фестивали в страната и чужбина. Всички тези състави работят не по-малко сърцато от който и да е от вас и влагат не по-малко любов и себеотдаденост.
Работим ентусиазирано. Правим два Национални фестивала – на старата градска песен и на любителските театри. Приютяваме под крилото си всички училища и детски градини, които изявят желание да използват читалището. Организират се концерти, литературни четения, играят нашите състави и гостуващи театри.
Салонът ни, като материална база, е най-доброто, което градът може да предложи. Някога е имало кино. Някога е работело ДНА. Днес Читалище-паметник „Отец Паисий-1859” е доказало, че то единствено е устояло на времето и продължава да бъде в служба на хората.
Читалището ни е с достатъчно дълбоки корени в самоковската и национална история и най-малко имаме намерение да се „състезаваме” с някого или да влизаме в излишни и безсмислени конфликти. Единственото, което искаме и за което полагаме усилия е да създадем уют за самоковци и се надяваме, че ще бъдем подкрепени от всички вас, защото ние не сме конкуренти, а колеги и опорната точка на нашата работа би трябвало да бъде любовта към родното!
Очакваме, че всички ние няма да сеем раздори, а ще работим за престижа на града и за това да създаваме интересни събития за различните потребности на обикновения човек. Също, че когато се съберем следващия път ще говорим на книжовен български език, няма да забравяме възпитанието си отвън и ще си спомним, че преди всичко сме хора.

Related Articles

2 Comments

  1. Всички знаем че парите се крадат,няма кво да се правиме проста математика!Крадат се от читалище,младежки дом,зали и всякакви подобни и е чисто и ясно алчни са… но така е и така ще бъде докато присъства шуробаджанащината ,която поставя на високи позиции неадекватни хора.Ако не сте забелязали на всякъде е това проблема неадекватни,алчни,некомпетентни соц протежета. И да попитам г-ца ДЖурналистката : Що е то култура? Бихте ли ми написали една статия на тема култура и какво представлява това явление? 🙂

    1. Много моля, хора които си нямат и хал хабер от култура, да не коментират неща които не са им в компетенцията въобще…щото се излагате и ставате за смях и резил…а по въпроса с г-ца Журналистката, която е много по компетентна от самия Вас, даже няма никакво място за сравнение, не би трябвало да Ви чете простотиите които пишете, а и не само тя, но и всички ние читателите, камо ли да Ви изпълнява желанията, тъй като Вие сте г-н Никой и такъв ще си останете, а до колко тя е компетентна се вижда от адекватните статии и коментари които прави винаги…аааа и една молба айде другият път като…
      решите да пишете простотии, първо се научете да пишете грамотно и после си посетете психолога, човека може и да помогне колкото и да е безнадежден случая…Горе главата ще се оправите и Вие но не се знае кога.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close