ОбществоРегионалниСамоков

На мястото на здравната служба в Доспей създават културен дом

„Самоков 365“

На мястото на запустялата здравна служба в самоковското село Доспей ще бъде създаден нов културен дом. Това стана възможно след като Община Самоков чрез МИГ – Самоков спечели проект за „Ремонт и реконструкция на културен дом и библиотека в село Доспей“. Стойността за неговото реализиране възлиза на 160 хил. лв.

Миналата седмица кметът Владимир Георгиев и изпълнителният директор на Местната инициативна група Катя Симеонова посетиха селото, за да видят моментното състояние на сградата и прилежащия ѝ терен и да обсъдят функционалността ѝ. На огледа присъстваха също кметът на Доспей  Николай Гешев и секретарят на читалището Елена Ковачка.

Секретарят Ковачка сподели, че тази сграда е много необходима за дейността на читалището, защото ще даде възможност за обособяване на библиотека и репетиционна зала. В момента книжният фонд е на склад и реално в селото няма библиотечна дейност. От друга страна обособяването на библиотека ще даде възможност читалището да кандидатства по програма „Глобални библиотеки”. Предвижда се и обособяването на репетиционна зала, в която ще могат да репетират над 50-те самодейци, които към момента използват салона на читалището в Доспей.

„Салонът е прекалено голям и много трудно се отоплява, което се отразява негативно върху условията за развиване на дейността ни” – коментира Ковачка.

Реализацията на проекта предвижда ремонт и реконструкция на съществуващата сграда на бившата здравна служба, чрез поставяне на външна топлоизолация, подмяна на ел. инсталация, на ВиК инсталация, изграждане на нова инсталация за отопление, подмяна на подови настилки, осигуряване на достъпна среда. Ще бъде ремонтирана и оградата, а на обособеното дворно място ще се направи вертикална планировка, с алеи и кътове за сядане.

Преди година със средства от общинския бюджет бе основно ремонтиран покривът, за да се запази сградата.  Освен сградата на здравната служба, кметът Гешев сподели, че обмисля разработване на проект, с който да кандидатства за финансиране на благоустройствени дейности в селото пред ПУДООС през 2021 г..

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close